Одрживи градови и заједнице

NIS ilustracija

Аутор илустрације:

NIS
Никола Кораћ

Запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера, у 2020. години били су ангажовани на активностима подршке заједници преко 2.000 волонтерских сати.

Допринос развоју заједнице и солидарност са њеним најосетљивијим члановима од посебне су важности у временима великих изазова. Због тога је НИС у 2020. години своје напоре у области друштвене одговорности усмерио пре свега на подршку здравственом систему наше земље и медицинским радницима који су поднели најтежи терет борбе за сузбијање пандемије COVID-19 вируса. Поред донације 56 кисеоничких протокомера београдским болницама, која је реализована у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, НИС је Ургентном центру у Београду и COVID болници у Батајници поклонио 500 комплета хируршких униформи. Остварена је сарадња са Институтом за вирусологију, серуме и вакцине „Торлак“ коме су донирана средства за набавку опреме за дијагностику корона вируса, као и са болницом у Чачку која је уз подршку НИС-а набавила неопходну рачунарску опрему. Клиничком центру Војводине уступљено је путничко возило за превоз породиља и беба до здравствених установа. НИС је обезбедио пијаћу воду „Јазак“ за све пацијенте и запослене у Клиничком центру Србије, КБЦ „Звездара“, КБЦ „Бежанијска Kоса“, болници „Др Драгиша Мишовић“, Специјалној болници за плућне болести „Др Васа Савић“ из Зрењанина и привременој болници у београдској “Арени”.

Желећи да допринесе напорима целе заједнице да се сузбије пандемија, НИС је националном авио превознику Air Serbia поклонио 270 тона авио горива за хуманитарне летове којима је у Србију допремљена преко потребна медицинска опрема и којима су у нашу земљу враћени грађани који су се затекли у иностранству на почетку пандемије. Већински акционар Компаније, „Гаспром њефт“ поклонио је 1.500 тона горива за потребе државних служби Србије.

У ове напоре интензивно су се укључили и запослени НИС-а. Ватрогасна јединица у Кикинди укључена је у дезинфекцију јавних површина у том граду. Чланови Клуба волонтера НИС-а реализовали су преко 2.000 волонтерских сати учешћем у Каравану „Заједници заједно“ који је улепшавао просторије здравствених установа широм Србије, паковањем и испоруком „Јазак“ воде за помоћ болницама и другим активностима подршке заједници, посебно током ванредног стања у Републици Србији. Волонтери НИС-а тада су помагали у набавци намирница старијим од 65 година, израђивали памучне маске, пружали подршку колегама делећи савете, знања и вештине. Чланови Клуба волонтера такође су учествовали у паковању пијаће воде која је испоручена становницима општина Блаце и Ивањица које су биле погођене поплавама, као и у уређивању дечјег игралишта у Лесковцу.

Значајне напоре НИС је уложио и у подршку образовном систему Србије. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и партнерским локалним заједницама, НИС је спровео конкурс „Заједници заједно“ чији је циљ допринос даљој дигитализацији наставног процеса и унапређење безбедносних система у школама. На овом конкурсу изабрана су 72 пројекта у 12 локалних заједница широм Србије које ће НИС финансирати са 114,5 милиона динара. Од посебног је значаја што се ови пројекти реализују у време епидемије корона вируса, односно када значајан број ученика наставу прати путем дигиталних платформи, те је унапређење ИТ инфраструктуре у школама један од приоритета.

У друштвено одговорне пројекте НИС је у 2020. години уложио више од 290 милиона динара, а подршка заједници биће и надаље један од приоритета Компаније.

Циљеви одрживог развоја

Илустрацијама младих уметника представљено је 12 одабраних циљева прописаних од стране УН-а, за чију се реализацију залажемо.

САЗНАЈ ВИШЕ