Karijera

Razlike privlače i čine nas boljima

Vojo Krkobabić 14 mart 2019 • 6 min

Šta to, sve više, privlači mlade žene da se kao stručnjaci oprobaju na poslovima u industrijskim preduzećima, koja su, ne tako davno, bila „muški zabran“. U NIS-u, u Rafineriji, sve je više dama na inženjerskim, specijalističkim i odgovornim rukovodećim poslovima sa podređenima koji pripadaju muškoj populaciji. NJihov rad, posvećenost, samoinicijativa, svakodnevno ih preporučuje.

Šta o tome kažu dve mlade inženjerke u Rafineriji, koje su tek na početku radne karijere!?

Nataša Kojić, inženjer specijalista za analizu operativne pouzdanosti u Tehničkoj direkciji Bloka „Prerada“:

Biti deo kolektiva gde osobe muškog pola čine većinu, u početku zaista zvuči neprimamljivo i u prvi mah se javljaju mnoga pitanja: kako se uklopiti, kako srušiti sve predrasude i stereotipe, kako dokazati da vam je tu mesto i da tu pripadate. Moje početne sumnje i moje dosadašnje iskustvo su posle godinu dana rada u takvom kolektivu, zaista suprotni. Ni na kakvu diskriminaciju ili bilo kakvu konotaciju u tom smeru nisam iskusila.

Dobila sam priliku da jednako napredujem i da se moje mišljenje uvažava. Jedina razlika u tom pogledu ogleda se kroz bonton i uvažavanje nas žena kao „nežnijeg“ pola, ali i to nam je potrebno. To nam još šire otvara vrata da bez ustezanja pokažemo koliko vredimo i koliko zaista možemo biti potpuno ravnopravni i dostojni svakog posla. Radna atmosfera u Rafineriji, otvorena komunikacija sa kolegama i koleginicama, podjednako motiviše sve nas do se pokažemo i dokažemo.

Dobila sam priliku da jednako napredujem i da se moje mišljenje uvažava. Jedina razlika u tom pogledu ogleda se kroz bonton i uvažavanje nas žena kao „nežnijeg“ pola, ali i to nam je potrebno.

NIS Nataša Kojić
Nataša Kojić
Inženjer specijalista za analizu operativne pouzdanosti u Tehničkoj direkciji Bloka „Prerada“

Zagorka Brat, vodeći inženjer za RBI, u Tehničkoj direkciji Bloka „Prerada“:

Oduvek sam želela da se bavim poslom koji mi predstavlja izazov, pruža nove mogućnosti i radim u kompaniji kao što je NIS, koja neguje takve vrednosti. Sa druge strane, kako se zanimanje i posao mašinskog inženjera tradicionalno smatraju muškim, mojim dragim koleginicama i meni svaki novi zadatak ujedno predstavlja i priliku da dokažemo da to i nije baš tako. Verujem da naša želja i borba za mesto u „muškom svetu“ doprinose da svoje zadatke još kvalitetnije izvršavamo.

Moj razvojni put počinje još u osnovnoj školi kada mi je nastavnik tehničkog obrazovanja rekao da ću jednog dana biti mašinski inženjer. Moram priznati da sam bila veoma iznenađena, ali i da te reči još uvek dobro pamtim. Hvala mu što je prepoznao moje mogućnosti i pravilno me usmerio. Kasnije sam poslušala i savet svojih roditelja i opredelila se za jedan takav, „muški“ poziv, nastavivši svoje školovanje u Mašinskoj školi „Pančevo“ i potom na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Sa ove distance rekla bih, da sam napravila pravi izbor i preskočila okvire tradicionalnog društva koje nas ponekad i ograničava.

Posao koji trenutno obavljam na mestu vodećeg inženjera za RBI otvorio mi je nove mogućnosti za razvoj i sticanje novih znanja, dok me naročito ponosnom čini to što sam deo efikasnog, kolegijalnog i profesionalnog tima koji svojim predanim radom i zalaganjem čini da NIS bude prva firma u Srbiji u kojoj će jedan takav sistem zaživeti.

NIS Zagorka Brat
Zagorka Brat
Vodeći inženjer za RBI, u Tehničkoj direkciji Bloka „Prerada“

Školovanje i rad, provela sam i provodim u većinski muškom okruženju, što smatram za prednost, nikako nedostatak. Od najmlađih dana bilo je potrebno i učila sam da se borim za svoje mesto u društvu, a takav put nije lak za mladu žensku osobu. Brojni lepi i teški trenuci doprineli su da budem na mestu na kom sam danas i zasluge za svaki moj korak napred, podelila bih sa svojim profesorima i starijim kolegama koji su bez izuzetka, nesebično i sa velikim zadovoljstvom svoje znanje podelili sa mnom kao mladom koleginicom koja treba još mnogo da uči. Uvek bih naglasila da je podrška u profesionalnom okruženju najznačajnija za razvoj svakog budućeg stručnjaka u svom poslu, i da meni lično podrška od strane rukovodioca i kolega nikada nije nedostajala.

Nakon završetka studija zaposlila sam se u projektantskoj firmi a nakon nekog vremena odlučila da svoju karijeru razvijam u oblasti inspekcije. Radeći kao inspektor i ocenjivač za opremu pod pritiskom, imala sam priliku da pored projektovanja upoznam i različite tehnologije, proizvodne procese i upoznam se sa sistemima kvaliteta što je dodatno obogatilo moje iskustvo. Posao koji trenutno obavljam na mestu vodećeg inženjera za RBI otvorio mi je nove mogućnosti za razvoj i sticanje novih znanja, dok me naročito ponosnom čini to što sam deo efikasnog, kolegijalnog i profesionalnog tima koji svojim predanim radom i zalaganjem čini da NIS bude prva firma u Srbiji u kojoj će jedan takav sistem zaživeti.

Na kraju, želim i da izrazim veliku zahvalnost našim dragim kolegama koji su i pored našeg nastojanja da budemo ravnopravne uvek zaštitnički nastrojeni i čine da ne zaboravimo da pored toga što smo inženjeri, mi jesmo i žene. Različitost nas čini boljima.