Naši ljudi

Verica Mitić – žena vatrogasac koja je uvek znala čime će se baviti

Autor: tim NIS-a 03.09.2021 • 3 min read

Ljudi koji poznaju Vericu ne mogu da je zamisle nigde osim vojske, policije ili vatrogasne jedinice.  Izabrala je ovo poslednje pa je tako u maju ove godine postala deo tima Vatrogasne jedinice NIS-a u Požegi a, kako ističe, njen posao je dinamičan i pruža mogućnost konstantnog usavršavanja.

„Poziv vatrogasca iziskuje dobru kondiciju i fizičku snagu, kako bismo maksimalno bili spremni za svaku intervenciju. Nedavno sam u sklopu Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Požege čiji sam član, učestvovala u gašenju šumskog požara na obroncima planine Zlatibor, a iskustvo stečeno kroz dosadašnji rad u NIS-u mi je pomoglo da se izborim sa požarom na najbolji mogući način“, navodi Verica i dodaje da sveukupnom pozitivnom utisku o radu u Vatrogasnoj jedinici NIS-a doprinosi predusretljivost kolega i odlična komunikacija, što omogućava bolju organizaciju na terenu.

Ipak, pre nego što je obukla uniformu NIS-ove vatrogasne službe, Verica je ostvarila svoj dečiji san – šest godina radila je kao profesionalni vojnik u Vojsci Srbije:

„Niko u moj porodici nije bio vojno lice i ja sam jedina u familiji odlučila da idem tim nesvakidašnjim putem. To mi je bila želja još od malih nogu. Tim periodom svog života se baš ponosim. Dosta toga sam naučila, a i ojačala sam na neki način. Čest boravak u kopnenoj zoni bezbednosti, logorovanje na nepristupačnim terenima, vojne vežbe– samo su deo poslova koji su obavljaju u vojnoj službi“, navodi Verica koja svoju karijeru u Vojsci opisuje uz pomoć tri reči – disciplina, odricanje i odgovornost.

Prva dama- vatrogasac u istoriji naše najveće naftne kompanije ističe da je imala tu sreću da uvek bude okružena profesionalcima u poslu i jednostavno dobrim ljudima. Kako navodi, uz takvu podršku ne plaši se nijedne vatrene stihije i spremna je da se uhvati u koštac sa svim izazovima koji hrabar poziv vatrogasca nosi.