Dostojanstven rad i ekonomski rast

NIS ilustracija

Autor ilustracije:

NIS
Monika Lang

Prema istraživanju specijalizovanog portala „Infostud“, u kom je učestvovalo 10.000 ispitanika, NIS je izabran za najpoželjnijeg poslodavca za 2020. godinu, čime su nagrađeni višegodišnji napori Kompanije da bude bolji poslodavac i radi na povećanju zadovoljstva zaposlenih.

Dugoročni cilj NIS-a je povećanje posvećenosti zaposlenih i unapređenje praksi u oblasti ljudskih resursa, koje će zaposlenima u NIS-u pružiti najbolje moguće iskustvo u radu. U toku 2020. godine u skladu sa poslednjim sprovedenim istraživanjem i strateškim planovima Kompanije uvedena je nova metodologija merenja posvećenosti zaposlenih i pokrenuta realizacija različitih aktivnosti. Nova strategija u oblasti ljudskih resursa i nove kompanijske vrednosti rezultirale su sa preko 20 projekata čijom realizacijom će biti unapređeno iskustvo kandidata i zaposlenih u NIS-u u oblastima regrutacije nagrađivanja, programa kompenzacija i benefita za zaposlene. U susret novim modelima rada, očekivanjima kandidata i zaposlenih, Kompanija je usvojila fleksibilne modele rada. Ovi modeli pružaju zaposlenima mogućnost rada od kuće, postepen povratak sa porodiljskog odsustva, skupljanje i korišćenje prekovremenih radnih sati u okviru „banke sati“, kao i rad u kancelarijama poslodavca u svom mestu stanovanja ukoliko se njihovo radno mesto nalazi u drugom gradu. U skladu sa Zakonom, u NIS-u je od 1. marta 2020. godine sproveden projekat koji je omogućio da preko 96% zaposlenih angažovanih preko agencija za zapošljavanje, budu zaposleni direktno putem ugovora o radu u NIS-u i zavisnim društvima. U 2020. godini potpisani su novi kolektivni ugovori koji su među najboljima u Srbiji i regionu i zaposlenima pružaju uslove za rad i pogodnosti iznad onih propisanih Zakonom o radu. Kolektivni ugovori nisu jedini pokazatelj brige NIS-a o zaposlenima. Tokom vanrednog stanja, Kompanija je uložila napore da zaštiti posebne kategorije zaposlenih poput hroničnih bolesnika, zaposlenih starijih od 60 godina, roditelja dece do 12 godina, time što im je omogućila plaćeno odsustvo u visini od 100% redovne zarade. Svi zaposleni koji su oboleli od koronavirusa, zadržali su nivo svojih mesečnih primanja, jer je Kompanija vršila doplatu razlike do pune mesečne zarade. U isto vreme, neke organizacione jedinice smanjile su obim poslovnih aktivnosti, te je zbog toga Kompanija određene zaposlene upućivala na plaćeno odsustvo, bez umanjenja redovnih mesečnih primanja. NIS je i tokom 2020. godine nastavio tradiciju realizovanja stručnih praksi za studente. Nastavili smo sa realizacijom programa sezonske prakse „NIS Calling” koji studentima omogućava da u Kompaniji steknu svoja prva radna iskustva tokom 320 sati prakse, uz fleksibilno radno vreme koje mogu da kombinuju sa obavezama na fakultetu. Program je bio prilagođen novim merama, te je realizacija prakse za većinu studenata bila u režimu rada od kuće. Među odabranim studentima uglavnom su budući inženjeri rudarstva i geologije, mašinstva, tehnologije, elektrotehnike, budući ekonomisti, psiholozi i pravnici. Program prakse se organizuje tradicionalno od 2012. godine.

U 2020. godini kreiran je program zapošljavanja diplomaca i master studenata NIS Energy. U pitanju je plaćeni program koji traje 12 meseci, sa ciljem da diplomce i master studente obuči za preuzimanje specijalističkih i ekspertskih pozicija u Kompaniji. Pored praktičnog rada sa dodeljenim mentorom, svim polaznicima je pružena mogućnost da se razvijaju kroz biznis predavanja i radionice, obilaske različitih poslovnih lokacija, kao i kroz rad na individualnom projektnom zadatku.

NIS je nastavio učvršćivanje svoje pozicije poželjnog poslodavca i kroz uspešno učešće na preko 30 onlajn konferencija, radionica i foruma u toku godine, kao što su „ESTIEM Case Study Show” „Originalni razgovori”, „Sa kompanijom na ti”, „HR Week 2020”, „Cotrugli regionalni panel”, „HR Enter”, „Serbian HR Community” paneli. Nastavljena je saradnja sa organizacijom AIESEC na projektu Hab Znanja čime je mladima pružena prilika da se edukuju za vreme vanrednog stanja pomoću tekstova koje su pripremili zaposleni Kompanije.

Ciljevi održivog razvoja

Ilustracijama mladih umetnika predstavljeno je 12 odabranih ciljeva propisanih od strane UN-a, za čiju se realizaciju zalažemo.

SAZNAJ VIŠE