Arhiva vesti

Laboratorija za savremenu fiziku na Fizičkom fakultetu

октобар 10, 2014

Laboratorija će koristiti ne samo studentima, već i talentovanim srednjoškolcima u pripremama za državna i međunarodna takmičenja iz fizike.

Adaptacijom Laboratorije za savremenu fiziku Fizički fakultet je dobio nove kompjutere, digitalni hronometar sa fotosenzorima, kaliometre, Gajslerove lampe i ostalu opremu potrebnu za rad.
Adaptacijom Laboratorije za savremenu fiziku Fizički fakultet je dobio nove kompjutere, digitalni hronometar sa fotosenzorima, kaliometre, Gajslerove lampe i ostalu opremu potrebnu za rad. Svečanom otvaranju su prisustvovali zamenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov, menadžer NIS-a za saradnju sa univerzitetima Snežana Lakićević, dekan Fizičkog fakulteta dr Jablan Dojčilović, prorektor Beogradskog univerziteta prof. dr Ivanka Popović, kao i brojni profesori i studenti. „Saradnja sa Fizičkim fakultetom nam je od izuzetne važnosti jer delimo stav i energiju koju ulažemo u razvoj nauke i kvalitet obrazovanja studenata u Srbiji. Već dugi niz godina NIS investira u projekte koji za cilj imaju poboljšanje kvaliteta obrazovanja kao što su Olimpijade znanja i opremanje učionica i laboratorija, a stipendiramo i najbolje studente, jer verujemo da je to pravi put da dobiju dobro obrazovanje, ali i elan da rade kad znaju da imaju podršku“ izjavio je Andrej Šibanov. Tokom ceremonije otvaranja nove laboratorije uručene su i statue Energije znanja najbolje plasiranim učesnicima Srpske fizičke olimpijade za osnovne škole. Nakon otvaranja laboratorije, održana je svečanost povodom dana fakulteta, na kojoj je dekan dr Jablan Dojčilović uručio zahvalnicu kompaniji, koju je u ime NIS-a primila Snežana Lakićević. Opremanje laboratorije je deo NIS-ovog korporativnog programa „Energija znanja”, u okviru koga je kompanija potpisala sporazume o saradnji sa Univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu, kao i gotovo 20 pojedinačnih fakulteta sa dva najveća univerziteta u zemlji.