Arhiva vesti

NIS na srpsko-ruskom poslovnom forumu u Moskvi

октобар 29, 2015

Na forumu je učestvovalo 120 kompanija iz Srbije i 100 iz Rusije. Posebnu pažnju učesnika izazvalo je obraćanje generalnog direktora NIS-a koji je predstavio ne samo kompaniju, već i potencijale srpske privrede, u cilju daljeg unapređenja razvoja srpsko-ruske saradnje. Na forumu je učestvovalo 120 kompanija iz Srbije i 100 iz Rusije Tim povodom, Kravčenko je posetioce foruma upoznao sa razvojem NIS-a od dolaska većinskog akcionara Gasprom njefta 2009. godine, kao i sa daljim poslovnim planovima. On je istakao da je NIS danas najveća kompanija u Srbiji i među prvih 10 u jugoistočnoj Evropi, koja angažuje više od 11.000 saradnika, među kojima su stručnjaci iz 25 zemalja sveta. Takođe, NIS je drugi najveći izvoznik u Srbiji. Govoreći o NIS-u kao dobrom primeru poverenja investitora i opravdanih očekivanja, Kravčenko je posebno istakao da je od dolaska novog većinskog akcionara u razvoj Kompanije uloženo 2,5 milijarde evra i da su zalihe ugljovodonika povećane za 50 odsto. Takođe, prerada je osavremenjena i NIS danas proizvodi gorivo "Evro 5" kvaliteta. Osim toga, nakon privatizacije modernizovana je maloprodajna mreža, otpočet je regionalni razvoj Kompanije i njena transformacija iz naftno-gasne u energetski holding. U narednom periodu, prema rečima Kravčenka, NIS planira investicije u iznosu od čak milijardu evra, od kojih su glavne: izgradnja kompleksa Duboke prerade u Pančevu, zatim projekat Vetropark Plandište i Termoelektrana-toplana Pančevo. Govoreći o investicionim potencijalima Srbije, generalni direktor NIS-a je istakao da Srbija ima političku i makreokonomsku stabilnost, jasnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji, veoma povoljan geografski položaj i stručne, visokoobrazovane kadrove. Sa posebnim osvrtom na primamljivu investicionu klimu u Srbiji, Kravčenko je rekao da Srbija ima razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, konkurentan poreski sistem i primetan trend rasta poverenja investitora u državu.

Medvedev: NIS kao nauspešniji primer zajedniče rusko-srpske saradnje

NIS je pomenut i nakon sastanka Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Srbije, sa Dmitrijem Medvedevom, premijerom Ruske Federacije. Na pres konferenciji, ruski premijer je novinarima rekao da je energetika najbolji primer saradnje dve zemlje na velikim infrastrukturnim projektima i poručio da NIS, koji je rusko-srpska kompanija, treba da se razvija u regionalnog lidera. „Još jedan efikasan način razvoja naših odnosa predstavljaju veliki infrastrukturni projekti, o čemu smo danas detaljno razgovarali. Sa Srbijom takvih projekata imamo mnogo, a oni se najviše tiču oblasti energetike. Jedan od najuspešnijih primera je pozicioniranje našeg zajedničkog preduzeća NIS-a na lidersku poziciju u balkanskom regionu, što je praćeno rešavanjem problema koja se tiču dugova, ali i ostalim poteškoćama koje je kompanija imala u prethodnom periodu. To nas veoma raduje. Nadamo se da će to biti visokoefikasan i veoma zanimljiv projekat. Kompanija radi u oblasti istraživanja, prerade, petrohemije. Nekada gubitaš, kompanija sada, koliko ja znam, obezbeđuje do 14 odsto budžetskih prihoda Srbije – rekao je Dmitrij Medvedev.

NIS i Sberbanka potpisali sporazum o saradnji

​U okviru srpsko-ruskog poslovnog foruma u Moskvi, NIS i Sberbanka Srbija potpisali su sporazum o saradnji, sa ciljem daljeg unapređenja i jačanja strateške saradnje. NIS i Sberbanka potpisali sporazum o saradnji Ugovor su potpisali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i Valerij Ovsjanjikov, predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija.