Arhiva vesti

NIS omogućio izvođenje dvojezične nastave u OŠ „Jovan Popović“

септембар 8, 2014

Škola „Jovan Popović“ je prva osnovna škola u Novom Sadu u kojoj će se izvoditi nastava na srpskom i ruskom jeziku. Dvojezična nastava podrazumeva izvođenje nastave na srpskom i ruskom jeziku, u sklopu nastavnog plana i programa koje utvrđuje Ministarstvo prosvete i nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Dvojezična nastava podrazumeva izvođenje nastave na srpskom i ruskom jeziku, u sklopu nastavnog plana i programa koje utvrđuje Ministarstvo prosvete i nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
U prvi razred nove školske godine upisano je 23 učenika, dok će drugi pohađati 14 đaka. U cilju usavršavanja predavača i podizanja kvaliteta nastave u dvojezičnom odeljenju, NIS je obezbedio podršku i finansijska sredstva za obuku tri učiteljice na Nižnjenovgorodskom lingvističkom univerzitetu, koja podrazumeva intenzivan kurs ruskog jezika, kao i obuku iz metodike predavanja ruskog jezika. Nakon završetka dvojezične nastave u osnovnoj školi „Jovan Popović“, učenici svoje školovanje mogu nastaviti u bilingvalnom rusko-srpskom odeljenju Gimnazije «Jovan Jovanović Zmaj» u Novom Sadu. „Adaptacija učionice za dvojezičnu nastavu odmah je postala jedan od mojih omiljenih projekata, upravo zato što je namenjena najmlađima, našoj budućnosti. Cilj programa „Energija znanja“, u okviru kojeg je realizovan ovaj projekat, je da se kroz saradnju sa školama i univerzitetima Srbije neposredno ulaže u mlade i talentovane ljude, a posredno u budućnost Srbije“, izjavio je Andrej Šibanov. „Drago mi je što je uspešna saradnja Ministarstva prosvete, Ambasade Ruske Federacije i NIS-a dovela do realizacije ovog važnog projekta. NIS je dao primer kako treba da sarađuju kompanije i obrazovne ustanove u Srbiji“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Adaptacija učionice za dvojezičnu nastavu izvedena je u okviru NIS-ovog programa „Energija znanja“, koji podrazumeva saradnju kompanije sa školama i univerzitetima u Srbiji.