Arhiva vesti

NIS pomogao otvaranje novog studijskog programa

септембар 29, 2014

Novi smer predstavlja interdisciplinarni studijski program koji je nastao u okviru saradnje sa Uhtinskim državnim tehničkim univerzitetom iz Rusije, uz podršku kompanije NIS.

Novoakreditovani program je prvi interdisplinarni studijski program u Srbiji, koji će studentima pružiti mogućnost da postanu vrhunski stručnjaci za eksploataciju nafte i gasa, da se usavrašavaju na fakultetima u Rusiji i da nakon studija imaju izvesniju budućnost za rad u struci.
Novoakreditovani program je prvi interdisplinarni studijski program u Srbiji, koji će studentima pružiti mogućnost da postanu vrhunski stručnjaci za eksploataciju nafte i gasa, da se usavrašavaju na fakultetima u Rusiji i da nakon studija imaju izvesniju budućnost za rad u struci. U okviru programa „Energija znanja“, kompanija NIS će podržati dolaske profesora i naučnika sa Uhtinskog univerziteta, koji će u svojstvu gostujućih profesora držati nastavu na fakultetu „Mihajlo Pupin“. Osim toga, planirana je pomoć fakultetu u opremanju laboratorija za izvođenje nastave, kao i mogućnost studentima da steknu praktična znanja u kompaniji. U školskoj 2014/2015 godini, na novi smer je upisano ukupno 50 studenata, 20 budžetskih i 30 samofinansirajućih. Svečanom otvaranju studijskog programa prisustvovali su zamenik generalnog direktora NIS-a g. Andrej Šibanov, gradonačelnik Uhte Igor Nikolajevič Mihelj i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, prof. dr Dragoslav Petrović iz Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, rektor Novosadskog univerziteta prf. dr. Miroslav Vesković,dekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ prof. dr Milan Pavlović, brojni profesori i studenti. „Iako okrenuta biznisu, NIS je pre svega društveno odgovorna kompanija, čiji je program „Energija znanja“ do sada pružio priliku velikom broju talentovanih i vrednih školaraca i studenata, a školama i fakultetima nizom projekata stvorio najbolje uslove za rad. Kompanija je posebno zainteresovana za podršku studentima koji se bave prirodnim naukama, pogotovo mladim inženjerima za naftu i gas, koji su neophodni NIS-u“, rekao je Andrej Šibanov. NIS-ov korporativni program „Energija znanja“ podrazumeva saradnju kompanije sa osnovnim i srednjim školama i univerzitetima u Srbiji, u okviru koga realizuje brojne projekte koji uključuju stipendiranja, opremanja učionica, laboratorija i kabineta, saradnju sa Istraživačkom stanicom „Petnica“, kao i organizovanje i podršku brojnim naučnim manifestacijama.