Arhiva vesti

Održan 2. godišnji sastanak nacionalnih naftnih komiteta u Beogradu

септембар 11, 2014

Sastanku su prisustvovali visoki predstavnici industrije iz celog regiona, kao i novoizabrani predsednik Svetskog naftnog saveta Jožef Tot. U ime Nacionalnog naftnog komiteta Srbije sastanak su otvorili Petar Škundrić, predsednik i Kiril Kravčenko, potpredsednik NKKS-a i generalni direktor NIS-a.

Petar Škundrić, predsednik NKKS-a je kazao da je energetika važan sektor u ekonomiji jedne zemlje. „Skoro 14 odsto budžeta dolazi iz NIS-a“, istakao je Škundrić.
Predmet diskusije na sastanku bile su teme koje se tiču istraživanja i proizvodnje sirove nafte u Panonskom basenu, kao i kretanja na maloprodajnom tržištu jugoistočne Evrope. Predstavnici Nacionalnih naftnih komiteta na nivou regiona vodili su razgovore na temu izazova sa kojima se njihove kompanije članice suočavaju u toku poslovanja, i izneli o ideje kako bi se definisale eventualne smernica za prevazilaženje ovih izazova. Jožef Tot, predsednik Svetskog naftnog saveta je otvorio skup rečima da se oseća kao kod kuće u ovom regionu. „Naša organizacija je neutralna i apolitična organizacija koja razmenjuje najbolja znanja, iskustva i tehnologije iz ove industrije. Vrlo je važno da nacionalni naftni komiteti koji su njeni osnivači imaju aktivan kontakt među sobom“, istakao je Tot. Petar Škundrić, predsednik NKKS-a je kazao da je energetika važan sektor u ekonomiji jedne zemlje. „Skoro 14 odsto budžeta dolazi iz NIS-a“, istakao je Škundrić. Potpredsednik Naftnog komiteta Srbije i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko istakao je da je sastanak predsednika nacionalnih naftnih komiteta zemalja jugoistočne Evrope u Beogradu prilika da se ojača saradnja u oblasti naftne privrede, posebno kada se imaju u vidu problemi koje naftne kompanije u regionu trpe zbog posledica ekonomske krize i konkurencije igrača sa Bliskog istoka i SAD. On je ukazao da postoji puno mogućnosti za jačanje te saradnja kroz, na primer, organizaovanje regionalnih konferencija i podrške razvoju mladih talenata. Sastanak je omogućio postizanje zajedničkog razumevanja izazova ilegalne trgovine, kao i postizanje dogovora o značaju ulaganja zajedničkih napora u pokretanje borbe protiv takve vrste trgovine. Zaključeno je i da je potrebno identifikovati eventualne korake koje bi u toj zajedničkoj borbi mogli preduzeti naftni komiteti kako bi se uhvatili u koštac sa ovim izazovom.