Arhiva vesti

Zajednički za bolju budućnost mladih. Intervju sa Vanjom Udovičićem

25 фебруара, 2015

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, govori o značaju podrške privrede prevazilaženju nezaposlenosti mladih, njihovom obrazovanju i unapređenju sporta u Srbiji. Poznato je da razvoj sporta ne može bez podrške privrede. Kakvo je stanje u toj oblasti kod nas? - Iskustvo iz prošlosti pokazuje da je privreda pružala veliku podršku razvoju sporta. Nekada je važilo pravilo da ukoliko jedan grad ima uspešno preduzeće, ima i uspešan sportski klub. I danas privreda pruža podršku sportu, jedan od primera je i košarkaški klub „Partizan-NIS“. Srećom, i u ovim ekonomski osetljivim vremenima, postoje kompanije koje su pronašle interes u ulaganju u razvoj domaćeg sporta i deo su tima koji ispisuje istoriju uspeha srpskog sporta. NIS u okviru programa „Energija znanja“, kroz partnerstvo s obrazovnim institucijama, obezbeđuje razvoj mladih, kvalitetnih stručnjaka. Kako ocenjujete ovakav doprinos promociji znanja među mladima? - Ministarstvo omladine i sporta smatra ovakav doprinos pozitivnim primerom i veoma ceni podršku koju NIS pruža mladima u Srbiji. Najveći izazov sa kojim se mladi u našoj zemlji suočavaju jeste nezaposlenost. Programi ovog tipa pružaju mladima podršku upravo u tom ključnom trenutku kada iz sveta obrazovanja prelaze u svet rada. Živimo u vremenu kada tehnološke inovacije diktiraju česte promene u procesima rada i zato je neophodno da im se svojim znanjem i veštinama brzo i efikasno prilagodimo. Ministarstvo omladine i sporta i Fond za mlade talente započeli su saradnju sa kompanijom NIS početkom 2013. godine, kada je potpisan protokol o saradnji sa ciljem da se omoguće stručne radionice, stručna praksa ili zapošljavanje stipendista Fonda. Ova saradnja je uspešno sprovedena putem programa „NIS šansa“. Pored toga, 70 stipendista je imalo priliku da se kroz radionice održane u vašoj kompaniji upozna sa procesima i načinom rada u NIS-u. Svakako ni srednjoškolci nisu zaboravljeni, njih sedmoro, koji su od Fonda za mlade talente nagrađeni za uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, imalo je priliku da pohađa NIS-ov letnji kamp u Bečićima.

Živimo u vremenu kada tehnološke inovacije diktiraju česte promene u procesima rada i zato je neophodno da im se svojim znanjem i veštinama brzo i efikasno prilagodimo.
Nedavno ste ispred Ministarstva omladine i sporta potpisali sa NIS-om Memorandum o saradnji u oblasti stručnog usavršavanja i zapošljavanja mladih. Šta očekujete od ovog vida saradnje? - Saradnja Ministarstva omladine i sporta sa kompanijom NIS već daje rezultate. U programu „Edukacijom do posla“ koji zajedno sprovode MOS, NIS i lokalna samouprava Zrenjanina, 50 mladih u Srednjoj tehničkoj školi i na Tehničkom fakultetu pohađa obuke za zanimanja za kojima NIS ima potrebu: 20 za mesto zavarivača i 30 za radnike na postrojenjima. Na program se prijavilo više od 250 mladih, što jasno govori o njegovom kvalitetu. Najbolji među onima koji uspešno prođu obuku biće zaposleni u NIS-u, što je značajan doprinos smanjenju problema nezaposlenosti mladih u Srbiji. Smatramo da je ovaj model, koji podrazumeva umrežavanje lokalne samouprave, obrazovnih institucija, trening centara i kadrovskih potreba kompanija s ciljem što većeg zapošljavanja mladih dobar, i da ga treba nastaviti i u budućnosti. Takođe, saradnja našeg Ministarstva s NIS-om odvija se i kroz Fond za mlade talente, pa je tako u pretekle dve godine više od tridesetoro naših stipendista, koji su najbolji studenti u Srbiji, uspelo da se zaposli u NIS-u. Postoji i plan za dalji razvoj ovog segmenta, u kom bi stipendistima Fonda za mlade talente, ali i drugim studentima iz Srbije, koji se u inostranstvu školuju, bilo omogućeno da se, po povratku u zemlju zaposle u NIS-u. Koliko je NIS značajan partner u promovisanju sportskog života u Srbiji, s obzirom da kroz svoje korporativne programe podržava i profesionalne i amaterske sportske aktivnosti? - NIS i nacionalni sport dele zajedničko obeležje – energiju. Samim tim su sasvim logični partneri. Ministarstvo omladine i sporta zahvalno je na dosadašnjim zajedničkim projektima i podršci NIS-a, koja je usmerena ka razvoju srpskog sporta. Šta biste kao bivši uspešan sportista savetovali mladima koji kreću da se bave sportom, koliko je obrazovanje važno za buduće sportiste? - Značaj obrazovanja je za svakog mladog čoveka neprocenjiv. Ono je jednostavno neophodno u integralnom sportskom razvoju, jer omogućava racionalno shvatanje obaveza, treninga, oporavka, odnosa u timu, ponosa... Obrazovanje, takođe, doprinosi kvalitetnijem uključivanju sportista u društvenu zajednicu, pružajući veštine neophodne za period nakon prestanka profesionalnog bavljenja sportom. Tekst: Vesna Živković Milivojević za korporativni časopis "Moj NIS"