Decenija izveštavanja o održivom razvoju – napredak i odgovornost

Kao društveno odgovorna kompanija, čije se poslovanje temelji na principima održivog razvoja, NIS je na korporativnom sajtu objavio Izveštaj o održivom razvoju za 2019. godinu

29.05.2020

U nemogućnosti da zbog epidemije novog korona virusa ovaj značajni jubilej obeleži u društvu većeg broja prijatelja, saradnika i predstavnika medija, NIS je odlučio da javnosti prikaže svoja dostignuća iz 2019. godine putem jedinstvene interaktivne online verzije Izveštaja.

Izveštaj o održivom razvoju za 2019. godinu

Naša dostignuća u 2019. godini u oblasti društvene odgovornosti i održivog poslovanja

SAZNAJ VIŠE

U ovom dokumentu, prilagođenom korišćenju na svim mobilnim uređajima, javnost može da stekne uvid u poslovne rezultate kompanije, ulaganje u boljitak zajednice, napore da se doprinese zaštiti životne sredine, kao i razvoju ljudskih resursa i dobre korporativne prakse.

„Principi održivog razvoja će i ubuduće predstavljati osnovu svih biznis procesa NIS-a. Deset izveštaja o održivom razvoju koji su za nama ne vidimo samo kao značajan uspeh naše kompanije, već i kao obavezu da na tom putu istrajemo i još više podignemo lestvicu standarda u ovoj oblasti. Samo na taj način možemo obezbediti dalji napredak NIS-a, uz odgovoran odnos prema našim akcionarima, zaposlenima, životnoj sredini i zajednici čijem razvoju želimo da pružimo odlučan doprinos“, naveo je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, u Uvodnoj reči Izveštaja o održivom razvoju za 2019. godinu.

NIS je jedan od pionira izveštavanja o održivom razvoju u Srbiji. Izveštaj o održivom razvoju kompanije za 2019. godinu u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), a verifikovala ga je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“. NIS u Izveštaju prepoznaje 12 ciljeva Održivog razvoja Ujedinjenih nacija čijem ispunjenu doprinosi svojim poslovanjem. Takođe, u ovom dokumentu NIS na transparentan način predstavlja svim zainteresovanim stranama svoje poslovne uspehe, način na koji do njih dolazi, kao i napore da se osnaži zajednica u kojoj kompanija posluje.

Kada je reč o poslovnim uspesima, NIS je u 2019. godini realizovao najveći obim investicija od 2013. godine i u razvojne projekte uložio 42,2 milijarde dinara. Najviše je investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu, dalji razvoj maloprodajne mreže, kao i u projekte zaštite životne sredine u svim segmentima biznisa.

U uverenju da je Srbija naš zajednički dom, pozajmljen od budućih generacija, NIS je u projekte zaštite životne sredine u 2019. godini uložio 534 miliona dinara. Ovi projekti realizovani su u svim segmentima poslovanja, a akcenat je bio i na ulaganjima u Rafineriju nafte Pančevo radi smanjenja emisija u vazduh.

Budući da su zaposleni u NIS-u najvažniji resurs kompanije, njihov razvoj, obrazovanje i usavršavanje osnov su za postizanje dobrih rezultata. Stoga je prošle godine, u saradnji sa eksternim saradnicima, organizovano 2.180 obuka, u kojima je učestvovalo više od 4.000 zaposlenih.

Želeći da doprinese razvoju zajednice, NIS je u različite društveno odgovorne projekte pod sloganom „Budućnost na delu“ prethodne godine investirao više od 371 milion dinara. U fokusu ovih projekata NIS-a su mladi tako da je samo kroz program „Zajednici zajedno“ u 2019. godini uloženo 116,5 miliona dinara u nabavku savremene medicinske opreme za zdravstvene institucije u kojima se leče najmlađi širom naše zemlje.

NIS je unapređenje kvaliteta života građana Srbije od 2009. godine kroz različite programe podržao sa oko 3,8 milijarde dinara. Između ostalog, NIS je doprineo izgradnji, obnovi i opremanju 37 dečjih bolnica i domova zdravlja, 77 igrališta i parkova, 12 laboratorija, 4 muzeja, 4 pozorišta i 14 porodilišta. Kako bi na što bolji način pomogla svojim sugrađanima, kompanija NIS je osnovala i Klub volontera, koji broji više od 500 članova, i koji su samo tokom prethodne godine ostvarili preko 1.700 volonterskih sati. I u narednom periodu, ulaganje u razvoj zajednice biće jedan od prioriteta NIS-a.