Festival nauke ovog vikenda na Adi Ciganliji

04.06.2022

U Parku nauke na Adi Ciganliji počela je najveća naučna zabava na otvorenom. Naučni piknik, u organizaciji Festivala nauke, donosi nam brojne eksperimente, druženja, izložbe i šou programe. Trajaće ovog vikenda od 11 do 19 časova, a sadržaj je besplatan za sve posetioce. Festival se već deset godina održava u partnerstvu sa kompanijom NIS, uz čiju podršku je Park nauke i obnovljen.

Uzbudljivi eksperimenti praćeni su nizom odgovora na pitanja koje posetioci mogu da dobiju od saradnika festivala – biologa, hemičara, fizičara, ekologa. Ana Petrović, direktorka Festivala nauke, kaže da je ovaj festival poseban, jer je prvi koji se posle dve i po godine održava uživo i pruža priliku da se na otvorenom neki naučni fenomeni vide i osete.

„Naučni piknici se inače održavaju u svetu, ali nijedan se ne održava baš u prostoru parka nauke. To je fenomenalan spoj, jer imamo i naučne eksponate koji mogu da se isprobaju. Ono što je izuzetno važno je da smo mi obnovili Park nauke, prvenstveno zahvaljujući tome što je kompanija NIS, sa kojom sarađujemo već više od deset godina, imala sluha, a moram da kažem da su nas i podstakli da budemo na otvorenom i pozovemo decu da dođu. Ono što mi ovde pružamo ne može da se vidi u klasičnoj školi, a satisfakcija nam je da se deca zainteresuju i da neko od njih možda postane naučnik ili istraživač“, navela je Ana Petrović.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija NIS, otvorila je vrata jedinstvene škole među drvećem nagrađivanog fotografa Predraga Kostina. Kostin, koji je i zaposlen u kompaniji NIS, dobitnik je nagrade National Geographic Srbija, a nedavno je izdao fotomonografiju „Reke života“, sa ciljem da nas pokrene da više razmišljamo o divljim životinjama i o tome kako da ih sačuvamo. Polaznici ove jedinstvene škole, umesto tradicionalnih časova, uživaće u njegovim fotografijama napravljenim u divljini, pričama koje ih prate, a dobiće i savete ukoliko žele da se oprobaju u fotografisanju divljih životinja.

„Moja inspiracija je divljina, jer je to nešto što nema reprizu, jedna vrsta takmičenja sa stanovnicima reka, šuma, planina, gde moramo da ih pobedimo na njihovom terenu. Svaki teren je specifičan po nečemu, a kao i ljudi, životinje imaju svoj karakter, neke su spremnije za saradnju, neke nisu, neki tereni su opasniji od drugih. Tu je priča o vodomaru koga sam čekao 7 sati u šatoru da bi sleteo, tu je rika jelena, fenomen koji se odigrava svake godine u septembru, a tu su i seobe ptica“, navodi Kostin i ističe da mu je drago da zajedničkim snagama sa kompanijom NIS ima priliku da utiče na svest ljudi o očuvanju sveta oko nas.

Osim toga, u ovoj NIS-ovoj školi među drvećem svoja znanja o stanovnicima Savskog jezera prenose Stefan Anđus i Maja Raković, stručnjaci Instituta za biloška istraživanja „Siniša Stanković“.

„Imao sam ranije saradnju sa kompanijom NIS, koja se dosta angažuje na polju ekologije i vidim da se trude da podižu svest o toj temi. Ovde sam da pokažem mališanima kako izgleda skriveni svet naših reka i jezera i kako i zašto to treba čuvati“, kaže Stefan Anđus.

Priče o ugroženim životinjskim vrstama na NIS-ovoj postavci priča Jelena Andreja Radaković, ekolog, a ljubitelje prirode sačekale su i zvučne kabine sa autentičnim zvucima divljine. Za one koje priroda posebno inspiriše, NIS je osmislio i likovni konkurs sa vrednim nagradama.

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu spremila je nekoliko eksperimenata i trikova zasnovanih na psihologiji opažanja, koji nam pokazuju kako je lako prevariti naša čula. Fakultet za fizičku hemiju donosi odgovor na pitanje koliki deo sunčevih zraka koji dopiru do nas je zapravo nevidljiv ljudskom oku. Škola programiranja i robotike, kroz igru i zabavne sadržaje, pokazuje deci dinamičan i zanimljiv svet tehnoloških inovacija.

Radoznalci svih uzrasta moći će da se upuste i u brojne druge avanture. Tu je šareni svet Lego kockica, ali i svet vikinga National Geographic-a. Naučni šoumen Milan Popović izvodi svoje neverovatne eksperimente za decu i odrasle, a uz Milanovu pomoć, najhrabriji posetioci su u prilici i da se poigraju sa Teslinim razigranim munjama.

Park nauke se nalazi u neposrednoj blizini kružnog toka, pored fudbalskih terena na novobeogradskoj strani Ade Ciganlije. To je prvi Park nauke u Srbiji, napravljen pre 11 godina. Deo prikupljenih sredstava za ovogodišnje naučno druženje iskorišćen je za njegovu obnovu, pre svega zahvaljujući kompaniji NIS, koja je uz Festival nauke već deset godina. Na ovaj način NIS pruža svoj doprinos afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter