Još jedan veliki uspeh naše matematičke ekipe

18.07.2022

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja je od 9. do 16. jula održana u Oslu, u Norveškoj, članovi olimpijskog tima Republike Srbije okitili su se sa četiri medalje. Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojili su srebrne medalje, dok su bronzane pripale Milanu Geliću iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Andriji Živadinoviću iz Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu. Pohvalama su nagrađeni učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksandar Višnjić i Vukašin Pantelić.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 589 učenika iz 104 zemlje. Sjajni rezultati koji su postignuti plod su dugogodišnjeg rada i zalaganja, kako samih učenika, tako i njihovih profesora. Vođe tima ekipe Srbije bili su dr Miljan Knežević sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Vladimir Baltić sa Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija Beograd (VIŠER).

Ovogodišnji ciklus takmičenja iz matematike, kao i pripreme za Međunarodnu matematičku olimpijadu, organizovalo je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i kompanije NIS.

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije mladih i talentovanih srpskih matematičara, NIS u okviru programa „Energija znanja“ od 2013. godine sarađuje sa Društvom matematičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Foto: Društvo matematičara Srbije

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter