Nagrade

NIS dobitnik priznanja za društvenu odgovornost „Dobročinitelj”

07.04.2022

Kompanija NIS jedan je od dobitnika priznanja „Dobročinitelj” za društvenu odgovornost u 2020. i 2021. godini. Svečana dodela priznanja održana je u Skupštini grada Beograda, a nagrade su dodeljene za prethodne dve godine, budući da su vanredne okolnosti izazvane pandemijom dovele do toga da se prošle godine dodela odloži.

Dodela priznanja „Dobročinitelj” se realizuje u sklopu kampanje „Najbolje u Srbiji”, koju organizuje udruženje „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda. Cilj akcije je podsticanje organizacija i pojedinaca u Srbiji da ulažu u razvoj zajednice u kojoj žive i rade, da čuvaju životnu sredinu, kao i da pomažu građanima kojima je pomoć neophodna.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, naveo je ovom prilikom da mu je drago da može da govori o temi koja ga najviše inspiriše, a to je društvena odgovornost.

„NIS ima jako složene procese za koje koristimo naše kompetencije, iskustva i znanja, ali za ove aktivnosti o kojima govorimo, koristimo i svoju dušu i srce i ovo priznanje mi govori da je NIS u društvu kompanija priznata kao takva. Ponosan sam na našu kompaniju, na svoje kolege i na naš menadžment, jer i u teškim godinama iza nas nismo odustali od našeg strateškog opredeljenja. I u ovoj godini smo sačuvali sve naše projekte, i „Zajednici zajedno“ i „Energiju znanja“, tako da ćemo nastaviti sa daljim aktivnostima i ulaganjima“, izjavio je Vadim Smirnov.

Pod sloganom „Budućnost na delu“, kompanija NIS više od decenije podržava brojne projekte u oblasti obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite, kulture, sporta i zaštite životne sredine. U ove oblasti od nacionalnog značaja NIS je kroz različite društveno odgovorne projekte samo u protekloj godini uložio 315 miliona dinara, dok je od 2009. godine kompanija uložila više od 4,1 milijardu dinara.

Konkretno, kroz program „Zajednici zajedno“ NIS je u 2020. godini podržao rad 83 škole u 12 partnerskih gradova i opština u cilju unapređenja digitalizacije nastavnog procesa i povećanja bezbednosti učenika i nastavnika, dok je prošle godine kompanija podržala 29 projekata u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. U okviru ova dva ciklusa uloženo je 222 miliona dinara, dok je za proteklih 13 godina koliko program traje realizovano preko 1000 projekata u koje je uloženo 1,4 milijarde dinara.

Takođe, NIS je nastavio i realizaciju programa „Energija znanja“, kroz koji sarađuje sa obrazovnim institucijama u zemlji i inostranstvu. NIS se prilagodio epidemiološkoj situaciji i za dve godine je održano blizu 70 onlajn gostujućih predavanja na fakultetima. NIS je podržao i opremanje kabineta za informatiku u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu i kabineta za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji. Na Elektronskom fakultetu u Nišu otvoren je prostor za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti digitalizacije (coworking zona).

Na samom početku pandemije, NIS je obezbedio 270 tona avio goriva nacionalnom avioprevozniku „Air Serbia“, dok je većinski akcionar NIS-a „Gasprom njeft“ donirao gorivo za potrebe naših državnih službi. Pored toga, NIS je Kliničkom Centru Srbije i bolnici u Batajnici donirao 500 kompleta hirurških uniformi, a za kovid bolnice je, u saradnji sa UNICEF-om, obezbeđeno 56 kiseoničkih protokomera. U ove dve godine, NIS je donirao više od 182 hiljade litara vode „Jazak“ bolnicama širom Srbije, 350 kompleta posteljine Urgentnom centru u Beogradu, kao i vozilo Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“ iz Beograda.

U saradnji sa svojim zaposlenima NIS aktivno sprovodi i volonterske akcije usmerene na podršku različitim inicijativama i osetljivim kategorijama društva. Klub volontera NIS-a osnovan je 2018. godine i broji više od 1,650 članova. Tokom 2020. i 2021. godine članovi Kluba volontera realizovali su 19 akcija, u koje su utrošili 2.946 volonterskih časova.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter