Zajednica

OŠ „Sveti Sava“ u Žitištu dobila informatičke kabinete

19.10.2021

Karavan programa „Zajednici zajedno“ danas je posetio Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Žitištu, kojoj je kompanija NIS u okviru istoimenog programa donirala sredstva u iznosu od gotovo 1,2 miliona dinara za opremanje informatičkih kabineta. Zahvaljujući obezbeđenim sredstvima, škola je dobila 23 desktop računara sa pratećom opremom kojom će biti unapređen rad učenika i nastavnika u oblasti savremenih tehnologija.

Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište se ovom prilikom zahvalio kompaniji NIS na podršci i istakao značaj dugogodišnje saradnje koju opština i kompanija sprovode u okviru programa „Zajednici zajedno“. „Od 2012. godine NIS je pokrovitelj mnogih humanitarnih akcija na teritoriji opštine Žitište kroz svoj program Zajednici zajedno. Ove godine, kao i prošle, biće uloženo četiri miliona dinara kroz dva projekta u kojima će se pomoći OŠ „Miloš Crnjanski“ kroz javnu rasvetu, odnosno led rasvetu, što će doprineti energetskoj efikasnosti. Drugo ulaganje biće u OŠ „Desanka Maksimović“ gde će biti uređena fasada i eksterijer same zgrade. Kao neko ko je gotovo devet godina na poziciji predsednika opštine, moram da pohvalim odlučnost kompanije NIS da u svom društveno odgovornom radu pomaže obrazovne ustanove. Još jednom veliko hvala NIS-u ne samo na pomoći pruženoj kroz projekat Zajednici zajedno, već na svemu što čini za građane opštine Žitište,“ rekao je Vučurević.

Nenad Stevanović, rukovodilac pogona Srednji Banat u NIS-u je naveo da je za kompaniju saradnja sa lokalnim zajednicama jedan od glavnih prioriteta. „Kroz program „Zajednici zajedno“, ove godine smo sa opštinom Žitište izvršili nabavku računarske opreme za OŠ „Sveti Sava“, a u prethodnoj godini smo za još tri škole izvršili nabavku sličnih sredstava. Plan smo pravili sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Koliko nam je bitna saradnja sa lokalnim samoupravama govori i činjenica da smo u prethodnih deset godina sa opštinom Žitište, sa kojom imamo jako dobru saradnju, izvršili i realizovali 63 projekta. To je samo deo ulaganja i saradnje sa ovom opštinom. Planiramo da u narednom periodu usmerimo i uložimo sredstva u rešavanje ekoloških pitanja i zaštitu životne sredine,“ izjavio je Stevanović.

OŠ „Sveti Sava“ pohađa 445 učenika koji nastavu prate na srpskom i rumunskom jeziku, a pored matičnog objekta u Žitištu, nastava se održava i u izdvojenim odeljenjima u Ravnom Topolcu, Banatskom Dvoru i Torku.

„Već dugi niz godina sarađujemo sa kompanijom NIS. U prošloj školskoj godini od kompanije NIS i programa „Zajednici zajedno“ dobili smo finansijska sredstva koja smo upotrebili za opremanje naše škole. Pored matične zgrade u Žitištu, sredstva su dobila i isturena odeljenja Banatski Dvor, Ravni Topolac i Torak, tako da danas imamo uslove da se proces nastave odvija na savremen način. Koristimo elektronske udžbenike i elektronski dnevnik, što je od velikog značaja kako za nas, tako i za sistem školstva u celini,“ rekla je ovom prilikom Snežana Majkić, direktorka škole OŠ Sveti Sava.

Kroz program „Zajednici zajedno“, kompanija NIS nastavlja da ulaže u razvoj i osnaživanjepartnerskih gradova i opština. . U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i 12 lokalnih zajednica, kroz program „Zajednici zajedno“ kompanija NIS je u 2020. godini podržala 83 škole širom Srbije i uložila 114,5 miliona dinara u unapređenje digitalizacije nastavnog procesa i povećanje bezbednosti dece i nastavnika u školama.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd