Sponzorstva i donacije

Sportski kamp „Srbija te zove“ okupio više od 200 dece iz celog sveta

02.08.2023.

Sportski kamp „Srbija te zove“, koji organizuje Udruženje „Sportstars“, održava se od 1. do 11. avgusta u Domu učenika srednjih škola „Patrijarh Pavle“ u Beogradu. Ovaj kamp četvrtu godinu zaredom okuplja decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, regiona i dijaspore koja, pored svakodnevnih sportskih aktivnosti, uče i o istoriji Srbije i posećuju znamenitosti našeg glavnog grada. Kompanija NIS tradicionalno, od početka njegove realizacije, podržava kamp „Srbija te zove“, u kojem ove godine učestvuje više od 200 polaznika.

Polaznike su u kampu posetili Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS.

Ministar Gajić je rekao da bi najviše voleo da okupljenu decu jednog dana vidi u reprezentaciji, sa grbom Srbije.

„Prva asocijacija koju vidim gledajući vas ovde je naslov našeg okupljanja „Srbija te zove“, a ja bih ga možda malo izmenio i rekao vama draga deco iz dijaspore – „Srbija vas čeka“. Jednog dana kada porastete gledajte da vam prvi izbor bude da se vratite kući. Treba da znate da je Srbija zemlja svih građana Srbije, a naročito Srba koji žive širom zemaljske kugle. Bio bih najzadovoljniji kada bi se vi odavde vratili u zemlje i kontinente gde živite sa jasnim ubeđenjem i ciljem da ćete jednog dana kada završite tamo škole i naučite sve veštine koje treba da naučite doći ovde u svoju zemlju gde jedino možete osećati sreću i zadovoljstvo života, gde je vaša rodna gruda, gde je zemlja Nemanjića i gde imate budućnost zahvaljujući pametnoj politici koju vodi država Srbija, pre svega predsednik Vučić“, istakao je ministar Gajić.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, rekao je da kompanija četvrtu godinu zaredom podržava kamp „Srbija te zove“.

„Kamp je tako koncipiran da pored sporta daje mogućnost deci srpskog porekla iz celog sveta da se upoznaju sa istorijom Srbije i da nauče nešto o svojim korenima, što je jako bitno. Verujem da je za mnoge dečake i devojčice koji su došli u ovaj kamp važno da vide da iza njih stoji jaka zemlja, koja zna da čuva svoju istoriju, svoj integritet i koja zna kako da štiti svoju budućnost, a budućnost su deca“, izjavio je Smirnov i poželeo polaznicima kampa da se druže, da uče, da provedu lepo vreme i steknu nove prijatelje.

Andreja Mladenović, član organizacionog tima kampa „Srbija te zove“, naveo je da veza koju deca treba da ostvare sa Srbijom i sa gradom Beogradom treba da bude jača i najlepša.

„Oni koji nisu imali dovoljno prilike moći će da poboljšaju znanje svog maternjeg jezika i znanje iz naše nacionalne istorije. Ono što je bitno je da je projekat prepoznat od svih institucija, kao i privatnih kompanija koje imaju osećaj društvene odgovornosti kao vrlo važan za našu društvenu zajednicu i da je gotovo 1000 dece za četiri godine prošlo kroz ovaj kamp“, naveo je Mladenović.

U kampu „Srbija te zove“ učestvuju deca uzrasta od 12-15 godina iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Severne Makedonije, Italije, Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Amerike, Australije i Mađarske.

Za decu su organizovani treninzi košarke, rukometa, fudbala, odbojke i tenisa, a treninge drže poznati treneri i proslavljeni sportisti: Željko Tanasković, Nenad Peruničića Milan Gurović, Bogdan Obradović i Milorad Kosanović.

Polaznici kampa svakodnevno imaju i časove srpskog jezika i istorije, kao i organizovane posete različitim institucijama i glavnim turističkim atrakcijama Beograda.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter