Završena izrada mozaika oltara i centralnog dela Hrama Svetog Save u Beogradu

Zvanična rusko-srpska komisija prihvatila je na današnjoj sednici radove na izradi mozaika oltara i centralnog dela Hrama Svetog Save na Vračaru.

18. decembar 2019

Radovi su obavljeni na ukupnoj površini od blizu 2.000 kvadratnih metara. Izrada unutrašnje dekoracije Hrama je jedan od najznačajnijih primera dekorisanja mozaikom u svetu. Projekat je realizovan u okviru programa kompanije „Gasprom njeft“ za podsticanje razvoja kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije. Ova ruska kompanija je 2017. godine završila prvu etapu projekta podržavši izradu mozaika za centralnu kupolu Hrama na površini od oko 1.250 kvadratnih metara. Te radove, kao i one koji su usledili u okviru izrade mozaičke dekoracije Hrama, obavio je tim stručnjaka iz Rusije i Srbije pod rukovodstvom narodnog umetnika Rusije Nikolaja Muhina.

„Tokom deset godina poslovanja u Srbiji, „Gasprom njeft“ je postao jedan od najvećih ekonomskih investitora u ovoj zemlji. Kompanija ne razvija samo energetiku Srbije, već i realizuje sveobuhvatan program očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa zemlje. Ponosimo se našim doprinosom izgradnji najvažnijeg Hrama Srbije koji je sada simbol jedinstva naših zemalja. I naravno, simbolično je to što su u stvaranju mozaika učestvovali ne samo ruski, već i srpski stručnjaci“, naglasio je član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“ Aleksandar Dibalj.

Hram Svetog Save na Vračaru jedan je od najznačajnijih arhitektonskih spomenika Srbije i jedna od najvećih pravoslavnih crkava u svetu. Sagrađena je u čast oca srpske crkve Svetog arhiepiskopa Srpskog Save. Hram je projektovan krajem 19. veka, ali je izgradnja počela 1935. godine. Izgradnja je odložena zbog Drugog svetskog rata. Izgradnja kupole završena je 1989. godine, a Hram je zvanično otvoren 2004. godine.

U 2019. godini se navršilo 10 godina od kada je „Gasprom njeft“ stekao kontrolni paket u „Naftnoj industriji Srbije“ (NIS). „Gasprom njeft“ poseduje 56,15% akcija u NIS-u, a 29,87% akcija je u vlasništvu Republike Srbije. Za proteklih deset godina, NIS je postao jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti kompanije su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, proizvodnja i promet širokog spektra naftnih derivata, kao i realizacija energetskih projekata. Kompanija razvija proizvodnju nafte i sopstvenu proizvodnju električne energije, ima jednu od najmodernijih rafinerija u regionu, kao i mrežu benzinskih stanica u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini.