Biznis vesti

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, obišla TE-TO Pančevo

22.02.2022

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, obišla je danas Termoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo, koju naša kompanija gradi u partnerstvu sa kompanijom „Gasprom energoholding“.

Potpredsednica Vlade Srbije je ovu gasnu elektranu obišla u prisustvu Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, Aleksandra Varnavskog, direktora „Gasprom energoholdinga Srbija“ TE-TO Pančevo i Aleksandra Stevanovića, gradonačelnika Pančeva.

Nakon obilaska ona je istakla da je u gradnju nove elektrane uloženo više od 170 miliona evra i da će zapošljavati oko 120 ljudi.

“Ne postoji ništa lepše za jednu državu nego kad se novi objekti grade i završavaju, posebno u oblasti energetike. Osnov modernog i razvijenog energetskog sektora su nove investicije i ponosna sam na to što smo, otkako smo preuzeli ovaj resor pre nešto više od godinu dana, imali završetak postrojenja Duboka prerada, puštanje u rad gasovoda Balkanski tok, početak izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, a u martu, kad se završi probni rad, imaćemo i zvanično puštanje u rad TE TO Pančevo. Ovaj objekat važan je i zbog kogeneracije, zbog efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine, ali i zbog veće energetske bezbednosti”, rekla je Zorana Mihajlović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, rekao je da je TE-TO Pančevo jedan od temeljnih projekata za budući razvoj kompanije i da ovom investicijom NIS nastavlja da razvija domaći energetski sektor i jača strateško partnerstvo sa Vladom Srbije i Gradom Pančevom.

“Sprovodeći našu energetsku tranziciju, značajno jačamo kapacitete kompanije za proizvodnju električne energije. Istovremeno, u Srbiju donosimo savremene tehnologije koje doprinose unapređenju zaštite životne sredine i otvaramo nova radna mesta za mlade stručnjake. Od posebne je važnosti što će stabilan rad nove gasne elektrane dodatno doprineti sigurnosti u snabdevanju električnom energijom u Srbiji”, istakao je Tjurdenjev.

Aleksandar Varnavski, direktor „Gasprom energoholdinga Srbija“ TE-TO Pančevo, rekao je da je TE-TO Pančevo postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije koje koristi prirodni gas, kao ekološki najčistiji energent.

“Naš rad nije bio lak zbog pandemije i nekih drugih okolnosti, ali uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i naših akcionara iz „Gasprom energoholdinga“ i NIS-a uspešno završavamo ovaj projekat. Sada se vrše pripreme za puštanje u rad i uskoro će Srbija dobiti novu elektranu, što će omogućiti poboljšanje elektroenergetske situacije u Srbiji i u značajnoj meri povoljno uticati na kvalitet vazduha u Pančevu”, rekao je Varnavski.

TE-TO Pančevo namenjena je za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa. To je prva gasno-parna elektrana u Srbiji. Instalisana snaga TE-TO Pančevo iznosiće do 197 megavata. Proizvedena toplotna energija biće usmerena na namirenje potreba Rafinerije nafte Pančevo, dok će proizvedena električna energija biti plasirana na energetskom tržištu Srbije i drugih zemalja regiona.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter