Održivi gradovi i zajednice

NIS ilustracija

Autor ilustracije:

NIS
Nikola Korać

Zaposleni NIS-a, članovi Kluba volontera, u 2020. godini bili su angažovani na aktivnostima podrške zajednici preko 2.000 volonterskih sati.

Doprinos razvoju zajednice i solidarnost sa njenim najosetljivijim članovima od posebne su važnosti u vremenima velikih izazova. Zbog toga je NIS u 2020. godini svoje napore u oblasti društvene odgovornosti usmerio pre svega na podršku zdravstvenom sistemu naše zemlje i medicinskim radnicima koji su podneli najteži teret borbe za suzbijanje pandemije COVID-19 virusa. Pored donacije 56 kiseoničkih protokomera beogradskim bolnicama, koja je realizovana u saradnji sa UNICEF-om, NIS je Urgentnom centru u Beogradu i COVID bolnici u Batajnici poklonio 500 kompleta hirurških uniformi. Ostvarena je saradnja sa Institutom za virusologiju, serume i vakcine „Torlak“ kome su donirana sredstva za nabavku opreme za dijagnostiku korona virusa, kao i sa bolnicom u Čačku koja je uz podršku NIS-a nabavila neophodnu računarsku opremu. Kliničkom centru Vojvodine ustupljeno je putničko vozilo za prevoz porodilja i beba do zdravstvenih ustanova. NIS je obezbedio pijaću vodu „Jazak“ za sve pacijente i zaposlene u Kliničkom centru Srbije, KBC „Zvezdara“, KBC „Bežanijska Kosa“, bolnici „Dr Dragiša Mišović“, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ iz Zrenjanina i privremenoj bolnici u beogradskoj “Areni”.

Želeći da doprinese naporima cele zajednice da se suzbije pandemija, NIS je nacionalnom avio prevozniku Air Serbia poklonio 270 tona avio goriva za humanitarne letove kojima je u Srbiju dopremljena preko potrebna medicinska oprema i kojima su u našu zemlju vraćeni građani koji su se zatekli u inostranstvu na početku pandemije. Većinski akcionar Kompanije, „Gasprom njeft“ poklonio je 1.500 tona goriva za potrebe državnih službi Srbije.

U ove napore intenzivno su se uključili i zaposleni NIS-a. Vatrogasna jedinica u Kikindi uključena je u dezinfekciju javnih površina u tom gradu. Članovi Kluba volontera NIS-a realizovali su preko 2.000 volonterskih sati učešćem u Karavanu „Zajednici zajedno“ koji je ulepšavao prostorije zdravstvenih ustanova širom Srbije, pakovanjem i isporukom „Jazak“ vode za pomoć bolnicama i drugim aktivnostima podrške zajednici, posebno tokom vanrednog stanja u Republici Srbiji. Volonteri NIS-a tada su pomagali u nabavci namirnica starijim od 65 godina, izrađivali pamučne maske, pružali podršku kolegama deleći savete, znanja i veštine. Članovi Kluba volontera takođe su učestvovali u pakovanju pijaće vode koja je isporučena stanovnicima opština Blace i Ivanjica koje su bile pogođene poplavama, kao i u uređivanju dečjeg igrališta u Leskovcu.

Značajne napore NIS je uložio i u podršku obrazovnom sistemu Srbije. U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i partnerskim lokalnim zajednicama, NIS je sproveo konkurs „Zajednici zajedno“ čiji je cilj doprinos daljoj digitalizaciji nastavnog procesa i unapređenje bezbednosnih sistema u školama. Na ovom konkursu izabrana su 72 projekta u 12 lokalnih zajednica širom Srbije koje će NIS finansirati sa 114,5 miliona dinara. Od posebnog je značaja što se ovi projekti realizuju u vreme epidemije korona virusa, odnosno kada značajan broj učenika nastavu prati putem digitalnih platformi, te je unapređenje IT infrastrukture u školama jedan od prioriteta.

U društveno odgovorne projekte NIS je u 2020. godini uložio više od 290 miliona dinara, a podrška zajednici biće i nadalje jedan od prioriteta Kompanije.

Ciljevi održivog razvoja

Ilustracijama mladih umetnika predstavljeno je 12 odabranih ciljeva propisanih od strane UN-a, za čiju se realizaciju zalažemo.

SAZNAJ VIŠE