Каријера

Динамичан и изазован посао мој су избор

Аутор: Нада Вељковић 19.08.2020 • 5 min read
  • Мирјана Попов – Каријерни пут

    Мирјана Попов, механик за стационарну и ротациону опрему, Служба механика GP 3

    Наша колегиница у свој стаж уписује око 20 година рада за НИС, прво као извођач, а последњих 15-ак година као запослена у нашој компанији. У НИС је дошла после бомбардовања, у садашњу Техничку дирекцију, на место специјалисте за стационарну опрему.

    Тада је радила на пројекту обнове Рафинерије. Када је обнова завршена а Рафинерија стартовала са радом, прешла је у садашњи Департман за развој и инвестиције, и радила на различитим позицијама, али највише као надзор над изградњом и монтажом опреме. – Радила сам на свим великим пројектима: од ревитализације серија 2200, 3600, преко монтаже турбине и котла у Енергани, до изградње на MHC/DHT, сумира Мирјана своју радну биографију у НИС-у. Сада ради на тренутно најважнијем пројекту у Рафинерији – на „Дубокој преради“. Из Групе за управљање пројектом на „Дубокој преради“ прешла је у Производњу 2017. године, где ради на позицији на којој је и сада – механик за стационарну и ротациону опрему. Мирјана је инжењер индустријског менаџмента, завршила је средњу техничку школу, а током рада додатно се образовала и усавршавала.

Мирјана са великим узбуђењем у гласу говори о тренутном послу на „Дубокој преради“: – Изазовно је, ново, непознато и другачије, има доста знања које треба усвојити и применити, али управо је то оно што волим у послу. Не волим уљуљкивање у рутину јер осим што успављује ум, сматрам да може да доведе и до многих грешака при раду. За мене рутина никада није била опција и чим осетим да је имало има, прелазим на други пројекат, каже наша колегиница.

Да би могли да раде на постројењу „Дубока прерада“, сви запослени морали су да прођу кроз различите врсте обука. Наша колегиница каже да су обуке почеле чим су прешли на постројење, још 2017. године, и додаје: – Предавачи су биле колеге, инжењери, гостујући предавачи, лиценцори и вендори. Обукама је посвећена велика пажња. Имамо кабинет који је опремљен по најсавременијим стандардима – интерактивна табла, интернет за све којима је потребан, колеге оператери имају тренинг центар у коме је симулација комплетног процеса.
Ипак, поред обука, Мирјана наводи као пресудну за успех у раду и велику, несебичну помоћ колега: – Размена искуства, подршка, дељење знања – све је то незаменљива подршка у раду сваког колеге, истиче.

Када дође на посао…

Мирјана каже да прву јутарњу кафу попије код куће, и то је ритуал ког се држи годинама: – Приметила сам да на послу, када дођем у канцеларију, имам нови ритуал, а то је да прво применим мере заштите од коронавируса. Дакле, дезинфиковање руку, проветравање просторија, затим све радне површине пребришем средством за дезинфекцију, као и опрему које носимо са собом, детектор, радио станицу…, објашњава Мирјана.

Састанак са колегама

Онда на ред долази проверавање мејлова, извештаја од претходног дана, као и прављење планова за рад тог дана. Потом има краћи састанак са шефом и колегама – којих има троје у Служби, на коме се договарају о подели посла.

Одлазак на терен…

С обзиром да је у току фаза припреме за пуштање у рад постројења „Дубока прерада“ (precommissioning), као и пуштање у рад (commissioning), Мирјана и њене колеге већи део дана проводе на терену, односно на постројењима. Ту се обављају контроле исправности монтаже, функционално испитивање, провере опреме, обука запослених, преглед документације која стиже код њих…

– Наш посао се састоји и у томе да нас шефови смена и координатори обавештавају да ли има неких неправилности у раду опреме. Детаљно проверавамо и детектујемо проблем, а затим предлажемо како да се тај проблем реши. Такође, обезбеђујемо радне налоге, набавку материјала, односно све што је потребно да би се квар уклонио или да би се опрема одржавала на задовољавајућем нивоу, објашњава колегиница. Приметно је да је њен посао врло одговоран јер праћење свих догађаја на постројењима изискује будну пажњу, богато искуство и применљиво знање.

Након ових активности следи пауза за ручак и мали предах, па рад на ономе што Мирјана зове административни послови: – Ту спадају извештаји, отварање радних налога, писање листе неисправности, требовање материјала, организација посла са извођачима…

Све у свему, сваки Мирјанин дан је динамичан, а то је оно што њеном темпераменту највише одговара. Такође, као битно истиче што се на послу среће са различитим људима, колегама, извођачима: – Посао није само место где се развијаш професионално и учиш ствари из струке, већ сазнајеш много и о људима, истиче Мирјана.

Jedan dan sa Marijanom iz bloka Prerada

Најсавременија опрема за рад

Пуштањем у рад постројења за „Дубоку прераду“ са технологијом одложеног коксовања, добиће се низ нових технолошких система, оптимално искоришћење капацитета Рафинерије, повећање ефикасности прераде… а све то ће нашу рафинерију сврстати међу најмодерније.

– За нас који радимо на постројењима то значи понос, али и изазов, јер ћемо радити на најновијој опреми. Први пут у Рафинерији имамо системе за транспорт и отпрему кокса, системе за сечење кокса, полу-портални кран, вотеринг компресор – све то спада у нову и специфичну опрему, каже колегиница Мирјана и додаје:

– Од савремене опреме коју користимо у раду издвојила бих нове, паметне наочаре јер су велика новина и свима нама олакшавају рад. Повод за набавку оваквих наочара била је ситуација са коронавирусом, која је онемогућила да испоручиоци опреме посете Рафинерију. Имајући у виду рокове, таква ситуација натерала нас је да размишљамо другачије и почнемо да користимо модерне информационе технологије. Тражили смо решење како да комуницирамо на даљину, у реалном времену. Решење су биле паметне наочаре.

Паметне наочаре

Дизајниране су баш за процесну индустрију како би у реалном времену могле да пренесу слику и тон путем интернета. На тај начин можемо да са испоручиоцима поделимо искуства, решимо техничке проблеме, уштедимо време и трошкове за путовања. Такође, документовано кроз видео запис, тачно знамо шта се ради, и на крају, и најважније – смањујемо ризик од преношења коронавируса јер немамо директан контакт једни с другима. Поред свега тога, смањују се и грешке јер у видео-конференцијама могу да учествују сви чија је експертиза потребна, објашњава Мирјана важност овог пројекта.

Непроцењив тим

Посао не чине само радни задаци, већ и тим у коме се ради. За свој тим Мирјана има само речи хвале. Оно што је специфично у Мирјанином случају јесте да је једина колегиница међу колегама механицима.

– Када сам почињала са радом, пре двадесетак година, било је другачије, колеге су теже прихватале жену у послу. Али, с обзиром да сам стрпљива и упорна, ми смо тај износ изградили постепено и квалитетно. Увек се труде да ми помогну и да ме одмене, иако ми та предусретљивост некада и смета, каже Мирјана и додаје да све више има младих који раде у Рафинерији – приметна је смена генерација: – У раду са младима ниједног тренутка не осећам оптерећење зато што сам жена. Мирјанин тим је разнолик, не само по годинама (распон година колега је од 21 до 54 године), већ и по образовању и култури. – Ипак, баш то искуство је драгоцено. Свако од сваког може понешто да научи, закључује Мирјана и додаје да тим беспрекорно функционише и да се сви лепо слажу. Често се и приватно друже, на неколико месеци организују дружења за њих педесетак, договоре се и оду негде.

Као предности рада у мушком колективу Мирјана кроз смех каже да зна све о аутомобилима, телефонима и рачунарима: – У ствари, не знам да ли је то предност или мана, али не бих их мењала низашта на свету.

За себе каже да воли путовања, а ужива и у кувању: – Како је то „опасан“ хоби у мојим „најбољим“ годинама, баланс одржавам вожњом бицикла. Слободно време проводим са унуцима. Деца су једина која могу да ми врате енергију потрошену током дана, каже наша колегиница.

Наши људи