Karijera

Dinamičan i izazovan posao moj su izbor

Autor: Nada Veljković 19.08.2020 • 5 min read
  • Mirjana Popov – Karijerni put

    Mirjana Popov, mehanik za stacionarnu i rotacionu opremu, Služba mehanika GP 3

    Naša koleginica u svoj staž upisuje oko 20 godina rada za NIS, prvo kao izvođač, a poslednjih 15-ak godina kao zaposlena u našoj kompaniji. U NIS je došla posle bombardovanja, u sadašnju Tehničku direkciju, na mesto specijaliste za stacionarnu opremu.

    Tada je radila na projektu obnove Rafinerije. Kada je obnova završena a Rafinerija startovala sa radom, prešla je u sadašnji Departman za razvoj i investicije, i radila na različitim pozicijama, ali najviše kao nadzor nad izgradnjom i montažom opreme. – Radila sam na svim velikim projektima: od revitalizacije serija 2200, 3600, preko montaže turbine i kotla u Energani, do izgradnje na MHC/DHT, sumira Mirjana svoju radnu biografiju u NIS-u. Sada radi na trenutno najvažnijem projektu u Rafineriji – na „Dubokoj preradi“. Iz Grupe za upravljanje projektom na „Dubokoj preradi“ prešla je u Proizvodnju 2017. godine, gde radi na poziciji na kojoj je i sada – mehanik za stacionarnu i rotacionu opremu. Mirjana je inženjer industrijskog menadžmenta, završila je srednju tehničku školu, a tokom rada dodatno se obrazovala i usavršavala.

Mirjana sa velikim uzbuđenjem u glasu govori o trenutnom poslu na „Dubokoj preradi“: – Izazovno je, novo, nepoznato i drugačije, ima dosta znanja koje treba usvojiti i primeniti, ali upravo je to ono što volim u poslu. Ne volim uljuljkivanje u rutinu jer osim što uspavljuje um, smatram da može da dovede i do mnogih grešaka pri radu. Za mene rutina nikada nije bila opcija i čim osetim da je imalo ima, prelazim na drugi projekat, kaže naša koleginica.

Da bi mogli da rade na postrojenju „Duboka prerada“, svi zaposleni morali su da prođu kroz različite vrste obuka. Naša koleginica kaže da su obuke počele čim su prešli na postrojenje, još 2017. godine, i dodaje: – Predavači su bile kolege, inženjeri, gostujući predavači, licencori i vendori. Obukama je posvećena velika pažnja. Imamo kabinet koji je opremljen po najsavremenijim standardima – interaktivna tabla, internet za sve kojima je potreban, kolege operateri imaju trening centar u kome je simulacija kompletnog procesa.
Ipak, pored obuka, Mirjana navodi kao presudnu za uspeh u radu i veliku, nesebičnu pomoć kolega: – Razmena iskustva, podrška, deljenje znanja – sve je to nezamenljiva podrška u radu svakog kolege, ističe.

Kada dođe na posao…

Mirjana kaže da prvu jutarnju kafu popije kod kuće, i to je ritual kog se drži godinama: – Primetila sam da na poslu, kada dođem u kancelariju, imam novi ritual, a to je da prvo primenim mere zaštite od koronavirusa. Dakle, dezinfikovanje ruku, provetravanje prostorija, zatim sve radne površine prebrišem sredstvom za dezinfekciju, kao i opremu koje nosimo sa sobom, detektor, radio stanicu…, objašnjava Mirjana.

Sastanak sa kolegama

Onda na red dolazi proveravanje mejlova, izveštaja od prethodnog dana, kao i pravljenje planova za rad tog dana. Potom ima kraći sastanak sa šefom i kolegama – kojih ima troje u Službi, na kome se dogovaraju o podeli posla.

Odlazak na teren…

S obzirom da je u toku faza pripreme za puštanje u rad postrojenja „Duboka prerada“ (precommissioning), kao i puštanje u rad (commissioning), Mirjana i njene kolege veći deo dana provode na terenu, odnosno na postrojenjima. Tu se obavljaju kontrole ispravnosti montaže, funkcionalno ispitivanje, provere opreme, obuka zaposlenih, pregled dokumentacije koja stiže kod njih…

– Naš posao se sastoji i u tome da nas šefovi smena i koordinatori obaveštavaju da li ima nekih nepravilnosti u radu opreme. Detaljno proveravamo i detektujemo problem, a zatim predlažemo kako da se taj problem reši. Takođe, obezbeđujemo radne naloge, nabavku materijala, odnosno sve što je potrebno da bi se kvar uklonio ili da bi se oprema održavala na zadovoljavajućem nivou, objašnjava koleginica. Primetno je da je njen posao vrlo odgovoran jer praćenje svih događaja na postrojenjima iziskuje budnu pažnju, bogato iskustvo i primenljivo znanje.

Nakon ovih aktivnosti sledi pauza za ručak i mali predah, pa rad na onome što Mirjana zove administrativni poslovi: – Tu spadaju izveštaji, otvaranje radnih naloga, pisanje liste neispravnosti, trebovanje materijala, organizacija posla sa izvođačima…

Sve u svemu, svaki Mirjanin dan je dinamičan, a to je ono što njenom temperamentu najviše odgovara. Takođe, kao bitno ističe što se na poslu sreće sa različitim ljudima, kolegama, izvođačima: – Posao nije samo mesto gde se razvijaš profesionalno i učiš stvari iz struke, već saznaješ mnogo i o ljudima, ističe Mirjana.

Jedan dan sa Marijanom iz bloka Prerada

Najsavremenija oprema za rad

Puštanjem u rad postrojenja za „Duboku preradu“ sa tehnologijom odloženog koksovanja, dobiće se niz novih tehnoloških sistema, optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije, povećanje efikasnosti prerade… a sve to će našu rafineriju svrstati među najmodernije.

– Za nas koji radimo na postrojenjima to znači ponos, ali i izazov, jer ćemo raditi na najnovijoj opremi. Prvi put u Rafineriji imamo sisteme za transport i otpremu koksa, sisteme za sečenje koksa, polu-portalni kran, votering kompresor – sve to spada u novu i specifičnu opremu, kaže koleginica Mirjana i dodaje:

– Od savremene opreme koju koristimo u radu izdvojila bih nove, pametne naočare jer su velika novina i svima nama olakšavaju rad. Povod za nabavku ovakvih naočara bila je situacija sa koronavirusom, koja je onemogućila da isporučioci opreme posete Rafineriju. Imajući u vidu rokove, takva situacija naterala nas je da razmišljamo drugačije i počnemo da koristimo moderne informacione tehnologije. Tražili smo rešenje kako da komuniciramo na daljinu, u realnom vremenu. Rešenje su bile pametne naočare.

Pametne naočare

Dizajnirane su baš za procesnu industriju kako bi u realnom vremenu mogle da prenesu sliku i ton putem interneta. Na taj način možemo da sa isporučiocima podelimo iskustva, rešimo tehničke probleme, uštedimo vreme i troškove za putovanja. Takođe, dokumentovano kroz video zapis, tačno znamo šta se radi, i na kraju, i najvažnije – smanjujemo rizik od prenošenja koronavirusa jer nemamo direktan kontakt jedni s drugima. Pored svega toga, smanjuju se i greške jer u video-konferencijama mogu da učestvuju svi čija je ekspertiza potrebna, objašnjava Mirjana važnost ovog projekta.

Neprocenjiv tim

Posao ne čine samo radni zadaci, već i tim u kome se radi. Za svoj tim Mirjana ima samo reči hvale. Ono što je specifično u Mirjaninom slučaju jeste da je jedina koleginica među kolegama mehanicima.

– Kada sam počinjala sa radom, pre dvadesetak godina, bilo je drugačije, kolege su teže prihvatale ženu u poslu. Ali, s obzirom da sam strpljiva i uporna, mi smo taj iznos izgradili postepeno i kvalitetno. Uvek se trude da mi pomognu i da me odmene, iako mi ta predusretljivost nekada i smeta, kaže Mirjana i dodaje da sve više ima mladih koji rade u Rafineriji – primetna je smena generacija: – U radu sa mladima nijednog trenutka ne osećam opterećenje zato što sam žena. Mirjanin tim je raznolik, ne samo po godinama (raspon godina kolega je od 21 do 54 godine), već i po obrazovanju i kulturi. – Ipak, baš to iskustvo je dragoceno. Svako od svakog može ponešto da nauči, zaključuje Mirjana i dodaje da tim besprekorno funkcioniše i da se svi lepo slažu. Često se i privatno druže, na nekoliko meseci organizuju druženja za njih pedesetak, dogovore se i odu negde.

Kao prednosti rada u muškom kolektivu Mirjana kroz smeh kaže da zna sve o automobilima, telefonima i računarima: – U stvari, ne znam da li je to prednost ili mana, ali ne bih ih menjala nizašta na svetu.
Za sebe kaže da voli putovanja, a uživa i u kuvanju: – Kako je to „opasan“ hobi u mojim „najboljim“ godinama, balans održavam vožnjom bicikla. Slobodno vreme provodim sa unucima. Deca su jedina koja mogu da mi vrate energiju potrošenu tokom dana, kaže naša koleginica.

Naši ljudi