Karijera

Nikad ne smemo potceniti važnost ljudi

Autor: Daliborka Predragović 17.08.2020 • 3 min read

„Oduvek su me interesovali odnosi među ljudima i pojedinci kao deo određene zajednice, a kroz ovaj posao upoznala sam neverovatne ljude i uvidela ogroman značaj ljudskog potencijala.“

Prvo zaposlenje Hanife Halilović, HR menadžera naše ćerke firme G-Petrol u Bosni i Hercegovini, nakon završenih studija, bilo je na poziciji poslovnog asistenta u kompaniji G-Petrol. Nakon nešto manje od godinu dana, njen rukovodilac i tadašnji direktor, Branko Radujko, prepoznao je njenu ambiciju i ponudio joj poziciju specijaliste za HR izveštavanja, planiranje i obračun zarada. – To je momenat u karijeri koji ću verovatno zauvek pamtiti, jer je u njemu sadržano sve ono o čemu kandidati koje svakodnevno intervjuišem za posao žude, a to je pružena prilika i prepoznato zalaganje, priseća se Hanifa Halilović.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gde trenutno piše magistarski rad iz oblasti ljudskih resursa. Posao HR menadžera, koji joj je ponuđen kada je imala samo 27 godina, a nakon dve godine rada na specijalističkoj poziciji, bio je odličan most između biznisa i filantropije. – Oduvek su me interesovali odnosi među ljudima i pojedinci kao deo određene zajednice, a kroz ovaj posao upoznala sam neverovatne ljude i uvidela ogroman značaj ljudskog potencijala.

Karijerni put Hanife

2014.
2014.

Poslovni asistent

2015.
2015.

Specijalista za HR izveštavanja, planiranje i obračun zarada

2017.
2017.

HR menadžer

2014.

Poslovni asistent

2015.

Specijalista za HR izveštavanja, planiranje i obračun zarada

2017.

HR menadžer

Od uloženog truda do rezultata

Podrška, poverenje i prostor za rad od strane rukovodioca za Hanifu su veoma važni: – Zahvaljujući sadašnjem direktoru Srđanu Peševiću, koji je kao moj rukovodilac podržavao sistematičan pristup razvoja ljudskih resursa, uspeli smo da, od nule do zavidnog konkurentskog nivoa, uspostavimo sisteme regrutacije i selekcije, personalne administracije, kompenzacija i beneficija, te razvoja zaposlenih u Kompaniji.

S obzirom da je na početku, 2015. godine bila jedini zaposleni koji se bavio HR aktivnostima za oko 250 radnika administracije i benzinskih stanica, bio je veliki izazov i odgovornost obavljati te poslove. Iskreno, sećam se sitnih noćnih sati u kancelariji, iščitavanja kompleksnog zakonodavstva BiH pred spavanje, bezbroj radnih vikenda, ali ne žalim niti jedne uložene sekunde vremena, truda i rada. Te godine ponela sam i titulu Najboljeg radnika godine u BiH, kaže Hanifa i ističe ogromnu podršku profesionalaca HR tima iz NIS-a iz Srbije.

– S njima imam izvrsnu saradnju, a imala sam privilegiju da sarađujem sa gospođom Alisom Evsinom, HR direktorom NIS-a, koja je mnogo puta bila pomoć i podrška kada smo se suočavali sa izazovima.

Hanifa i tim

Trenutno, HR tim u Bosni, pored Hanife, čine još dvoje kolega, Jelena Marić i Siniša Pranjić. O njima naša koleginica ima samo lepe reči: – Bez njihovog angažovanja, administriranje oko 400 radnika na benzinskim stanicama, personalna administracija te obračun kompenzacija i beneficija bili bi neizvodivi. Radnici mogu u svako doba da dobiju odgovor na svoj upit i to sa osmehom na licu. Hanifa je ponosna na činjenicu da je G-Petrol već tri godine zaredom nosilac titule jednog od Najpoželjnijeg poslodavca u naftnoj industriji u BiH, i objašnjava:

– To znači da tržište rada prepoznaje prednosti rada u našoj kompaniji koje se ogledaju u razvijenom sistemu upravljanja zaradama, sistemu bonusa za naše radnike u svim oblastima poslovanja i maksimalnoj posvećenosti merama zaštite na radu i uslovima rada naših zaposlenih. Ne treba zaboraviti ni važnost razvoja korporativne kulture, kao i programe obuka po meri i potrebama svakog zaposlenog, nematerijalnom nagrađivanju i internim unapređenjima.

Ključni faktori razvoja

– Briga za ljude, izgradnja pozitivnih odnosa, razmena najboljih praksi, pokazivanje istinske strasti i kontinuirano usavršavanje ključni su faktori za profesionalni razvoj u HR karijeri. Osim toga, radi se o tome i koliko smo transparentni prema zaposlenima, kolegama i rukovodiocima, i koliko nas oni cene kao stručnjaka, kaže naša koleginica i dodaje:

– Prava snaga HR-a je element ljudskog osećaja. Digitalizacija to ipak ne može nadjačati, ali može značajno upotpuniti. Veliki sam obo žavalac HR metrike, ali ako želimo razumeti suštinu, moramo „obuti cipele“ svojih zaposlenih i razmisliti šta njima znači ono što je u opisu našeg HR radnog mesta. Nikad ne smemo potceniti važnost ljudi. Lično sam uzbuđena što sam deo ove priče i želim videti šta sledi dalje!

Hanifa za sebe kaže da je strastveni zaljubljenik u putovanja i različite svetske kulture, knjiški moljac stručne literature i beletristike, a ponekad i sama napiše nekoliko redova. Uživa da provodi vreme sa dragim ljudima i porodicom, veliki je gurman i često kuva, te vodi fizički aktivan život. Voli automobile i, iako ih ne skuplja u garaži, u razmeri 1:18 drži ih na svojim policama.

Naši ljudi