Каријера

Никад не смемо потценити важност људи

Аутор: Далиборка Предраговић 17.08.2020 • 3 min read

„Одувек су ме интересовали односи међу људима и појединци као део одређене заједнице, а кроз овај посао упознала сам невероватне људе и увидела огроман значај људског потенцијала.“

Прво запослење Ханифе Халиловић, HR менаџера наше ћерка-фирме G-Petrol у Босни и Херцеговини, након завршених студија, било је на позицији пословног асистента у компанији G-Petrol. Након нешто мање од годину дана, њен руководилац и тадашњи директор, Бранко Радујко, препознао је њену амбицију и понудио јој позицију специјалисте за HR извештавања, планирање и обрачун зарада. – То је моменат у каријери који ћу вероватно заувек памтити, јер је у њему садржано све оно о чему кандидати које свакодневно интервјуишем за посао жуде, а то је пружена прилика и препознато залагање, присећа се Ханифа Халиловић.

Дипломирала је на Економском факултету Универзитета у Сарајеву, где тренутно пише магистарски рад из области људских ресурса. Посао HR менаџера, који јој је понуђен када је имала само 27 година, а након две године рада на специјалистичкој позицији, био је одличан мост између бизниса и филантропије. – Одувек су ме интересовали односи међу људима и појединци као део одређене заједнице, а кроз овај посао упознала сам невероватне људе и увидела огроман значај људског потенцијала.

Каријерни пут Ханифе

2014.
2014.

Пословни асистент

2015.
2015.

Специјалиста за HR извештавања, планирање и обрачун зарада

2017.
2017.

HR менаџер

2014.

Пословни асистент

2015.

Специјалиста за HR извештавања, планирање и обрачун зарада

2017.

HR менаџер

Од уложеног труда до резултата

Подршка, поверење и простор за рад од стране руководиоца за Ханифу су веома важни: – Захваљујући садашњем директору Срђану Пешевићу, који је као мој руководилац подржавао систематичан приступ развоја људских ресурса, успели смо да, од нуле до завидног конкурентског нивоа, успоставимо системе регрутације и селекције, персоналне администрације, компензација и бенефиција, те развоја запослених у Компанији.

С обзиром да је на почетку, 2015. године била једини запослени који се бавио HR активностима за око 250 радника администрације и бензинских станица, био је велики изазов и одговорност обављати те послове. Искрено, сећам се ситних ноћних сати у канцеларији, ишчитавања комплексног законодавства БиХ пред спавање, безброј радних викенда, али не жалим нити једне уложене секунде времена, труда и рада. Те године понела сам и титулу Најбољег радника године у БиХ, каже Ханифа и истиче огромну подршку професионалаца HR тима из НИС-а из Србије.

– С њима имам изврсну сарадњу, а имала сам привилегију да сарађујем са госпођом Алисом Евсином, HR директором НИС-а, која је много пута била помоћ и подршка када смо се суочавали са изазовима.

Ханифа и тим

Тренутно, HR тим у Босни, поред Ханифе, чине још двоје колега, Јелена Марић и Синиша Прањић. О њима наша колегиница има само лепе речи: – Без њиховог ангажовања, администрирање око 400 радника на бензинским станицама, персонална администрација те обрачун компензација и бенефиција били би неизводиви. Радници могу у свако доба да добију одговор на свој упит и то са осмехом на лицу. Ханифа је поносна на чињеницу да је G-Petrol већ три године заредом носилац титуле једног од Најпожељнијег послодавца у нафтној индустрији у БиХ, и објашњава:

– То значи да тржиште рада препознаје предности рада у нашој компанији које се огледају у развијеном систему управљања зарадама, систему бонуса за наше раднике у свим областима пословања и максималној посвећености мерама заштите на раду и условима рада наших запослених. Не треба заборавити ни важност развоја корпоративне културе, као и програме обука по мери и потребама сваког запосленог, нематеријалном награђивању и интерним унапређењима.

Кључни фактори развоја

– Брига за људе, изградња позитивних односа, размена најбољих пракси, показивање истинске страсти и континуирано усавршавање кључни су фактори за професионални развој у HR каријери. Осим тога, ради се о томе и колико смо транспарентни према запосленима, колегама и руководиоцима, и колико нас они цене као стручњака, каже наша колегиница и додаје:

– Права снага HR-а је елемент људског осећаја. Дигитализација то ипак не може надјачати, али може значајно употпунити. Велики сам обо жавалац HR метрике, али ако желимо разумети суштину, морамо „обути ципеле“ својих запослених и размислити шта њима значи оно што је у опису нашег HR радног места. Никад не смемо потценити важност људи. Лично сам узбуђена што сам део ове приче и желим видети шта следи даље!

Ханифа за себе каже да је страствени заљубљеник у путовања и различите светске културе, књишки мољац стручне литературе и белетристике, а понекад и сама напише неколико редова. Ужива да проводи време са драгим људима и породицом, велики је гурман и често кува, те води физички активан живот. Воли аутомобиле и, иако их не скупља у гаражи, у размери 1:18 држи их на својим полицама.

Наши људи