Дигитализација

Нове технологије у Рафинерији нафте Панчево препознају квар и пре него што се догоди

Аутор: тим НИС-а 22.07.2020 • 3 min read

Препознати квар пре него што се догоди и на тај начин спречити обуставу рада фабрике и скупе поправке. Звучи невероватно, али управо тако би се укратко могао описати један од најновијих пројеката који се тренутно уводи у Рафинерији нафте Панчево.

Наиме, тренутно се у целој компанији спроводи велики број дигиталних пројеката који ће у знатној мери унапредити пословање НИС-а, а Рафинерија у Панчеву у овом процесу заузима посебно место. Поменути пројекат зовемо и систем „предиктивног одржавања постројења“ и његов циљ је рано препознавање потенцијалних кварова на важној опреми и спречавање непланираних обустава рада постројења у рафинерији.

“Константно се трудимо да држимо корак са европским рафинеријама, а један од доказа да то успевамо су управо дигитални пројекти које спроводимо. Увођењем система предиктивног одржавања значајно ћемо повећати безбедност радних процеса у нашој рафинерији, смањити оперативне трошкове, а самим тим допринети повећању ефикасности пословања и унапређењу конкурентности. Ми се овде нећемо зауставити, настављамо са увођењем нових технологија и у плану је низ пројеката дигиталне трансформације који ће омогућити већу поузданост опреме и ефикасније управљање свим процесима у панчевачкој рафинерији”

Vladimir Gagic
Владимир Гагић
Директор Блока Прерада у компанији НИС

Како заправо ради „предиктивно одржавање постројења“?

Преузми инфографику

НИС-ови стручњаци објашњавају да овај систем представља један од најзначајнијих алата који омогућава прелазак са такозваног корективног на проактивно одржавање рафинеријских постројења. Компјутери константно прате рад постројења, обављају дубоке анализе података о ранијем раду опреме и на тај начин сугеришу када би и где могло да дође до квара. Реч је о најбољој светској пракси у примени концепта тзв. учења машина, односно Machine Learning Software.

Овај пројекат је само један у низу бројних дигиталних које спроводимо у компанији. Подсећања ради, НИС је пре неколико месеци у рад пустио мобилну апликацију „Drive.Go“ која потрошачима на NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама омогућава да плате купљено гориво без уласка у саму бензинску станицу и одласка на касу.

Више о дигитализацији у НИС-у