NIS Podkast

5 preporuka za drugačije letovanje u Srbiji - NIS Podkast #7

Autor: tim NIS-a, sagovornik: Biljana Marčeta, direktorka sajta Serbianadventures 17.08.2020 • Podkast: 9 min

Koronavirus doneo nam je preko leta i jednu vrstu neizvesnosti –da li ćemo i gde putovati van Srbije… U tom duhu, mnogi se odlučuju da letuju u našoj zemlji. Kuda otputovati, šta videti, kako odabrati odmor po svojoj meri… Na sva ova pitanja odgovore ima Biljana Marčeta, direktorka sajta Serbianadventures, najpopularnije platforme za rezervaciju tura i različitih aktivnosti u Srbiji.

Biljana je za NIS Podkast rekla da je pandemija koronavirusa veoma izmenila turističke ponude ali i potražnju.

-Zaposleni u turizmu su još tokom vanrednog stanja prionuli na posao pripremajući se za nove okolnosti. To se pre svega odnosilo na turističke agencije koje do sada nisu radile aranžmane u Srbiji, pa su odlučile da ih uvrste u ponudu. S druge strane, oni čije su ponude sadržale destinacije u Srbiji, uvideli su da je neophodno obogatiti ponudu sadržajem na otvorenom prostoru – što više zelenila, plavetnila – kaže naša sagovornica.
Na naše pitanje kojih pet favorita za neobično letovanje u Srbiji bi izdvojila, Biljana je odabrala za svačiji ukus ponešto:

1.Kamena gora

Nalazi se u blizini Prijepolja, odnosno crnogorske granice. Lokalitet koji je u ponudi je na najvećoj nadmorskoj visini u jugozapadnoj Srbiji, u okviru kog se nalazi i naselje. Posetioci se mogu odlučiti za kampovanje ili za smeštaj u brvnari. Pored toga, mogu se iznajmiti i tradicionalne čobanske kućere – najpoznatije kao katuni i bačije. Ako se neko odluči za ovakav vid letovanja, imaće prilike i da iskusi rafting na reci Lim. Postoji mogućnost i da se jedan dan provede u vožnji kanuima po reci i jezeru Uvac.

2. Užička adventura

Kako biste upotpunili ovu avanturu – Užičku adventuru, možete se odlučiti za smeštaj u prvom eko-hostelu u Užicu. U ovoj turi obilazi se i okolina Užica i celog regiona – Uvac, Andrić-grad, Tara (penjanje), Kadinjača… U ponudi je i avanturistički sadržaj – zip-lajn na starom gradu u Užicu, vožnja kajacima po jezeru u blizini Užica, mogućnost raftinga na Drini…

3. Bački monoštor

Bački monoštor nalazi se u blizini dunavskih rukavaca, gde je pravo uživanje kupati se. Osim odmora, kupanja i uživanja u prirodi, ovaj program omogućava i upoznavanje sa stanovnicima – Šokcima koji imaju specifičnu kulturu – jezik i običaje, kao i različite zanatlije. U blizini je i Sombor, pa je predlog da se obiđe ovaj grad, i upoznaju njegove znamenitosti.

4. Ovčarsko-kablarska klisura

Najveći izbor smeštaja je u Ovčar banji. U ovoj turi mogu se obići čuveni manastiri u ovom predelu, proći pešačkim stazama koji se nalaze u toj klisuri, zatim popeti na jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji – na Kablaru, a postoji i mogućnost krstarenja po Zapadnoj Moravi. Celu avanturu upotpunjuju i jednodnevni izleti u okviru kojih se obilaze – manastiri Studenica i Žiča, Ivanjica i Guča, a jedan dan treba posvetiti odlasku do Andrić-grada. Kako biste uživali svim čulima, posetite seosko domaćinstvo, i upoznajte se sa njihovim načinom života, degustirajte njihovu rakiju i tradicionalna jela.

5. Odmor u resortu Budimlija

Nalazi se u blizini Loznice. Pored otvorenih bazena i drugih sadržaja, ono što ovu destinaciju izdvaja od drugih jeste mnoštvo sadržaja posvećenih deci. Postoji niz animatora koji zabavljaju decu, osmišljavaju im sadržaje i programe, a postoji i mali avantura-park u prirodi.

Ova godina ne mora biti samo izazov, već i prilika da još bolje upoznamo zemlju u kojoj živimo. Što bolje znamo Srbiju, više ćemo je ceniti, ali i čuvati.

NIS Podkast