НИС Подкаст

5 препорука за другачије летовање у Србији - НИС Подкаст #7

Аутор: тим НИС-а, саговорник: Биљана Марчета, директорка сајта Serbianadventures 17.08.2020 • Подкаст: 9 мин

Коронавирус донео нам је преко лета и једну врсту неизвесности –да ли ћемо и где путовати ван Србије… У том духу, многи се одлучују да летују у нашој земљи. Куда отпутовати, шта видети, како одабрати одмор по својој мери… На сва ова питања одговоре има Биљана Марчета, директорка сајта Serbianadventures, најпопуларније платформе за резервацију тура и различитих активности у Србији.

Биљана је за НИС Подкаст рекла да је пандемија коронавируса веома изменила туристичке понуде али и потражњу.

-Запослени у туризму су још током ванредног стања прионули на посао припремајући се за нове околности. То се пре свега односило на туристичке агенције које до сада нису радиле аранжмане у Србији, па су одлучиле да их уврсте у понуду. С друге стране, они чије су понуде садржале дестинације у Србији, увидели су да је неопходно обогатити понуду садржајем на отвореном простору – што више зеленила, плаветнила – каже наша саговорница.

На наше питање којих пет фаворита за необично летовање у Србији би издвојила, Биљана је одабрала за свачији укус понешто:

1.Камена гора

Налази се у близини Пријепоља, односно црногорске границе. Локалитет који је у понуди је на највећој надморској висини у југозападној Србији, у оквиру ког се налази и насеље. Посетиоци се могу одлучити за камповање или за смештај у брвнари. Поред тога, могу се изнајмити и традиционалне чобанске кућере – најпознатије као катуни и бачије. Ако се неко одлучи за овакав вид летовања, имаће прилике и да искуси рафтинг на реци Лим. Постоји могућност и да се један дан проведе у вожњи кануима по реци и језеру Увац.

2. Ужичка адвентура

Како бисте употпунили ову авантуру – Ужичку адвентуру, можете се одлучити за смештај у првом еко-хостелу у Ужицу. У овој тури обилази се и околина Ужица и целог региона – Увац, Андрић-град, Тара (пењање), Кадињача… У понуди је и авантуристички садржај – зип-лајн на старом граду у Ужицу, вожња кајацима по језеру у близини Ужица, могућност рафтинга на Дрини…

3. Бачки моноштор

Бачки моноштор налази се у близини дунавских рукаваца, где је право уживање купати се. Осим одмора, купања и уживања у природи, овај програм омогућава и упознавање са становницима – Шокцима који имају специфичну културу – језик и обичаје, као и различите занатлије. У близини је и Сомбор, па је предлог да се обиђе овај град, и упознају његове знаменитости.

4. Овчарско-кабларска клисура

Највећи избор смештаја је у Овчар бањи. У овој тури могу се обићи чувени манастири у овом пределу, проћи пешачким стазама који се налазе у тој клисури, затим попети на један од најлепших видиковаца у Србији – на Каблару, а постоји и могућност крстарења по Западној Морави. Целу авантуру употпуњују и једнодневни излети у оквиру којих се обилазе – манастири Студеница и Жича, Ивањица и Гуча, а један дан треба посветити одласку до Андрић-града. Како бисте уживали свим чулима, посетите сеоско домаћинство, и упознајте се са њиховим начином живота, дегустирајте њихову ракију и традиционална јела.

5. Одмор у ресорту Будимлија

Налази се у близини Лознице. Поред отворених базена и других садржаја, оно што ову дестинацију издваја од других јесте мноштво садржаја посвећених деци. Постоји низ аниматора који забављају децу, осмишљавају им садржаје и програме, а постоји и мали авантура-парк у природи.

Ова година не мора бити само изазов, већ и прилика да још боље упознамо земљу у којој живимо. Што боље знамо Србију, више ћемо је ценити, али и чувати.

НИС Подкаст