Energija znanja

Delimo znanje sa fakultetima širom Srbije i „u doba korone“

Autor: Anđela Petronić 13.05.2020 • 10 min read

Savremeno obrazovanje podrazumeva kombinaciju i razmenu teorijskih i praktičnih znanja. Mnogi stručnjaci iz privrede rado dele svoja „živa“ iskustva sa studentima i profesorima fakulteta.

Kompanija NIS već 8 godina u okviru programa „Energija znanja“ ulaže u obrazovne institucije širom Srbije, ali i najbolje univerzitete u inostranstvu. Saradnja naše kompanije sa profesorima, učenicima i studentima odvija se kroz investiranje u obrazovni sistem, podršku najuspešnijim učenicima i studentima i promociju nauke.

Energija Znanja

Pročitajte više o programu

SAZNAJ VIŠE

Organizujemo prakse i posete kompaniji za stipendiste NIS-a, kao i učenike i studente koji se školuju za obrazovna usmerenja od interesa za kompaniju.

Jedan od oblika saradnje ogleda se u razmeni znanja. Gostujuća predavanja NIS-ovih eksperata predstavljaju dopunu i podršku obrazovnim programima, ali i efikasan način upoznavanja studenata sa poslovnim procesima u kompaniji i mogućnostima primene teorijskog znanja u praksi. Predavači na fakultetima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu su naše kolege koji su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, kao i nekadašnji stipendisti kompanije koji su teorijsko i praktično obrazovanje sticali na prestižnim univerzitetima u Ruskoj Federaciji i ostalim evropskim zemljama.

Do sada smo organizovali veliki broj predavanja koja su držali kako profesori fakulteta iz Srbije i Ruske Federacije za naše zaposlene, tako i naše kolege iz različitih sfera poslovanja kompanije, deleći svoja korisna praktična znanja sa studentima.

Ovu praksu smo preselili i u inostranstvo. Generalni direktor kompanije Kiril Tjurdenjev održao je gostujuća predavanja na ruskom Univerzitetu međunarodnih odnosa MGIMO, kao na prestižnom britanskom univerzitetu u Kembridžu.

Investicija u znanje plaća najbolje kamate – Bendžamin Frenklin

Prateći nove načine učenja i odvijanja nastave tokom vanrednog epidemiološkog stanja u zemlji i svetu, već tradicionalna gostujuća predavanja NIS-ovih stručnjaka preusmerili smo u onlajn format, sa željom da na ovaj način nastavimo saradnju i razmenu znanja sa budućim mladim ekspertima.

Tokom meseca maja i juna biće održano 25 onlajn gostujućih predavanja putem Skajp aplikacije za fakultete beogradskog i novosadskog univerziteta, kao što su: Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Tehnološki fakultet i Fakultet tehničkih nauka i Ekonomski fakultet. Studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru i učenici Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima takođe imaju priliku da iz prve ruke slušaju iskustva kada je u pitanju učenje ruskog jezika od naše koleginice Marije Mazur, šefa Sekretarijata generalnog direktora kompanije.

Ona sa zadovoljstvom studentima govori o ličnom iskustvu dolaska iz inostranstva i izučavanju stranog jezika i kulture:

„Pošto sam sama nekad došla u Srbiju iz inostranstva, smatram da temeljno poznavanje jezika, kulture, mentaliteta države-domaćina stvara dodatnu vrednost stručnjaka na tržištu rada, a i privatno pomaže lakšem uklapanju stranca u novo životno okruženje. Polaznicima mog predavanja, koje držim u duhu prijateljskih saveta sa primerima koje mladi razumeju, prenosim iskustvo sa obe strane – i kao kandidata za posao, i kao poslodavca koji traži određene jezičke veštine“.

Zahvaljujući velikom interesovanju studenata naše kolege neka od predavanja drže na više partnerskih fakulteta, a svakog puta i do 50 studenata prati predavanja. Oni imaju priliku da iz prve ruke čuju iskustva sa studija u zemlji ili inostranstvu, a tako i ona sa terenskog rada ili pak onog u kancelariji. Svako predavanje prati i kratka diskusija na osnovu pitanja koja studenti postavljaju predavačima nakon održanog izlaganja.

Naš kolega Mihajlo Ilić, mlađi specijalista za geologiju i obračun rezerva, izražava veliko zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da prenese svoja znanja i iskustva: „Putevi kojima se vidici šire su različiti, ali mislim da ih sve povezuje čovekova težnja da, krećući se njima, obogati sebe i one koji ga okružuju“.

Kompanija NIS trenutno je jedina kompanija u zemlji koja je u ovim uslovima prilagodila i nastavila održavanje gostujućih predavanja za fakultete u onlajn formatu. Nakon prvih održanih predavanja na obostrano zadovoljstvo naših kolega, predavača, zaključujemo da u savremenom svetu ne postoje prepreke za obrazovanje i razmenu znanja.

„Deliti znanje sa studentima, budućim kolegama predstavlja jedno veliko iskustvo i podstrek za nastavak karijere. Bilo mi je zadovoljstvo da vidim toliko mladih ljudi, kojima ova teška situacija u kojoj se danas nalazimo nije pokolebala želju za sticanjem novih znanja. Dobio sam dosta pitanja i nakon predavanja koja su samo potvrda da je tema bila interesantna i da je zadovoljstvo bilo obostrano, što može samo da raduje“, – podelio je svoje utiske nakon predavanja Filip Matović, mlađi inženjer za tehnologiju proizvodnje nafte i gasa.

Negujući „energiju znanja“ i u potpuno izmenjenim uslovima, nastavljamo da delimo teorijska i praktična iskustva iz različitih oblasti sa učenicima i studentima, vodeći se univerzalnim rečima našeg čuvenog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja:

Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.