Енергија знања

Делимо знање са факултетима широм Србије и „у доба короне“

Аутор: Анђела Петронић 13.05.2020 • 10 min read

Савремено образовање подразумева комбинацију и размену теоријских и практичних знања. Многи стручњаци из привреде радо деле своја „жива“ искуства са студентима и професорима факултета.

Компанија НИС већ 8 година у оквиру програма „Енергија знања“ улаже у образовне институције широм Србије, али и најбоље универзитете у иностранству. Сарадња наше компаније са професорима, ученицима и студентима одвија се кроз инвестирање у образовни систем, подршку најуспешнијим ученицима и студентима и промоцију науке.

Енергија знања

Прочитајте више о програму

САЗНАЈ ВИШЕ

Организујемо праксе и посете компанији за стипендисте НИС-а, као и ученике и студенте који се школују за образовна усмерења од интереса за компанију.

Један од облика сарадње огледа се у размени знања. Гостујућа предавања НИС-ових експерата представљају допуну и подршку образовним програмима, али и ефикасан начин упознавања студената са пословним процесима у компанији и могућностима примене теоријског знања у пракси. Предавачи на факултетима Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу су наше колеге који су водећи стручњаци у својим областима, као и некадашњи стипендисти компаније који су теоријско и практично образовање стицали на престижним универзитетима у Руској Федерацији и осталим европским земљама.

До сада смо организовали велики број предавања која су држали како професори факултета из Србије и Руске Федерације за наше запослене, тако и наше колеге из различитих сфера пословања компаније, делећи своја корисна практична знања са студентима.

Ову праксу смо преселили и у иностранство. Генерални директор компаније Кирил Тјурдењев одржао је гостујућа предавања на руском Универзитету међународних односа МГИМО, као на престижном британском универзитету у Кембриџу.

Инвестиција у знање плаћа најбоље камате – Бенџамин Френклин

Пратећи нове начине учења и одвијања наставе током ванредног епидемиолошког стања у земљи и свету, већ традиционална гостујућа предавања НИС-ових стручњака преусмерили смо у онлајн формат, са жељом да на овај начин наставимо сарадњу и размену знања са будућим младим експертима.

Током месеца маја и јуна биће одржано 25 онлајн гостујућих предавања путем Скајп апликације за факултете београдског и новосадског универзитета, као што су: Рударско-геолошки факултет у Београду, Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину, Технолошки факултет и Факултет техничких наука и Економски факултет. Студенти Педагошког факултета у Сомбору и ученици Карловачке гимназије у Сремским Карловцима такође имају прилику да из прве руке слушају искуства када је у питању учење руског језика од наше колегинице Марије Мазур, шефа Секретаријата генералног директора компаније.

Она са задовољством студентима говори о личном искуству доласка из иностранства и изучавању страног језика и културе:

„Пошто сам сама некад дошла у Србију из иностранства, сматрам да темељно познавање језика, културе, менталитета државе-домаћина ствара додатну вредност стручњака на тржишту рада, а и приватно помаже лакшем уклапању странца у ново животно окружење. Полазницима мог предавања, које држим у духу пријатељских савета са примерима које млади разумеју, преносим искуство са обе стране – и као кандидата за посао, и као послодавца који тражи одређене језичке вештине“.

Захваљујући великом интересовању студената наше колеге нека од предавања држе на више партнерских факултета, а сваког пута и до 50 студената прати предавања. Они имају прилику да из прве руке чују искуства са студија у земљи или иностранству, а тако и она са теренског рада или пак оног у канцеларији. Свако предавање прати и кратка дискусија на основу питања која студенти постављају предавачима након одржаног излагања.

Наш колега Михајло Илић, млађи специјалиста за геологију и обрачун резерва, изражава велико задовољство што му се указала прилика да пренесе своја знања и искуства: „Путеви којима се видици шире су различити, али мислим да их све повезује човекова тежња да, крећући се њима, обогати себе и оне који га окружују“.

Компанија НИС тренутно је једина компанија у земљи која је у овим условима прилагодила и наставила одржавање гостујућих предавања за факултете у онлајн формату. Након првих одржаних предавања на обострано задовољство наших колега, предавача, закључујемо да у савременом свету не постоје препреке за образовање и размену знања.

„Делити знање са студентима, будућим колегама представља једно велико искуство и подстрек за наставак каријере. Било ми је задовољство да видим толико младих људи, којима ова тешка ситуација у којој се данас налазимо није поколебала жељу за стицањем нових знања. Добио сам доста питања и након предавања која су само потврда да је тема била интересантна и да је задовољство било обострано, што може само да радује“, – поделио је своје утиске након предавања Филип Матовић, млађи инжењер за технологију производње нафте и гаса.

Негујући „енергију знања“ и у потпуно измењеним условима, настављамо да делимо теоријска и практична искуства из различитих области са ученицима и студентима, водећи се универзалним речима нашег чувеног песника Јована Јовановића Змаја:

Није знање знање знати, већ је знање знање дати.