Biznis vesti

NIS na panelu o digitalizaciji na Kopaonik biznis forumu

U okviru Kopaonik biznis foruma, vodeće domaće ekonomske manifestacije, u utorak uveče održan je panel pod nazivom „Industrija 4.0 – budućnost zaposlenja“, na kojem je nastupio i Nikolaj Zalevski, Chief Digital Officer NIS-a.

03.03.2020

Zalevski je na panelu u hotelu „Grand“ govorio o uticaju digitalizacije na budućnost naftne industrije, kao i o tome kako nove tehnologije već utiču na izmene u načinu poslovanja NIS-a i šta kompanija čini kako bi odgovorila na te izazove.

Pored predstavnika NIS-a na panelu su učestvovali i Dragan Filipović, generalni direktor Generali osiguranja Srbija, Dušan Milićević, generalni menaxer Comtrade System Integration, Vuk Guberinić, osnivač Cargo Technologies i Piter Dajko, generalni direktor Avala Studios.

Zajednički je ocenjeno da je Četvrta industrijska revolucija već izazvala brojne promene na tržištu rada, ali da je pored velikih izazova donela i mnogo šansi za razvoj. Učesnici su se složili da u ovom procesu treba dati šansu mladim ljudima da razviju svoje potencijale, bez straha od greške, kao i da treba iskoristiti sve prilike koje se ukažu razvojem novih tehnologija.

Nikolaj Zalevski je naveo da je naftna industrija konzervativna, ali da joj proces digitalizacije donosi i brojne šanse za unapređenje.

„Kada pričamo konkretno o NIS-u prvo moramo da kažemo da to nije samo benzinska stanica, već da postoji mnogo toga. Naftna kompanija je od naftnog ležišta, preko rafinerije do pumpe. I kada pričamo o digitalizaciji pričamo o promenama u svakom segmentu. Što se tiče digitalizacije, u naftnoj industriji se fokusiramo na dve stvari – prvo, verujemo da će nam to pomoći da unapredimo efikasnost rada, a sa druge strane da će nam omogućiti da pronađemo dodatne resurse nafte i gasa koje sada ili ne vidimo ili ne možemo da dobijemo zbog toga što nam to ne obezbeđuju postojeće tehnologije. Moramo da napravimo dobru vezu između klasične geologije i modernih digitalnih tehnologija da bi naši geolozi zajedno sa IT stručnjacima, uz pomoć IT alata, pronašli novu naftu“

Nikolaj Zalevski
Nikolaj Zalevski
Chief Digital Officer NIS-a

Kada je reč o segmentu prometa, Chief Digital Officer NIS-a je rekao da se kompanija pre svega fokusira da kreira digitalnu platformu za komunikaciju sa potrošačima i da im preko te platforme ponudi i neke dodatne usluge, osim prodaje goriva. „U tom smislu, verujem da digitalne tehnologije nama kao naftnoj kompaniji prvo omogućavaju porast efikasnosti, ali i transformaciju kompanije u malo drugačijeg igrača na tržištu“, rekao je Zalevski.

Dragan Filipović iz Generali osiguranja naveo je da istraživanja pokazuju da usled brzih tehnoloških promena čak 45 odsto sadašnjih zanimanja može da bude značajno izmenjeno u narednim godinama.

„Sve dosadašnje industrijske revolucije značajno su izmenile svet, ali će Četvrta industrijska revolucija temeljno izmeniti Čovečanstvo, jer se brišu granice bez obzira da li su prostorne, biološke, ekonomske“, rekao je Filipović.

Piter Dajko naveo je da danas 70 odsto filmske industrije koristi digitalne tehnologije, a da na filmskoj traci snimaju samo pojedini konzervativni autori.

„Time se menja i profil ljudi koji rade na filmu. Sada više od polovine njih radi na postprodukciji i specijalnim efektima i uticaj digitalizacije je ogroman. Ali, to je šansa za nove ljude jer su nam potrebni novi profili u industriji“, naveo je Dajko.

Dušan Milićević iz Comtrade System Integration rekao je da su se velike promene dogodile u kratkom vremenskom periodu i da niko sa sigurnošću ne zna kako će one uticati na tržište rada i kompanije u narednim godinama.

„Svi zajedno moramo da pratimo ove promene i da učinimo da Četvrta industrijska revolucija služi svima nama, a ne suprotno. Kao IT kompanija, naš je zadatak da shvatimo ove promene i ponudimo alate drugim industrijama koje će im omogućiti da budu efikasnije i profitabilnije“, rekao je Milićević.

Vuk Guberinić iz Cargo Technologies naveo je da digitalizaciju ne treba gledati samo u kontekstu nestajanja brojnih zanimanja, već i u svetlu činjenice da nove tehnologije omogućavaju ljudima da se bave kreativnijim stvarima.

„Mladim ljudima u Srbiji treba pružiti šansu za razvoj. Oni traže izazove i zato tu šansu treba pružiti što većem broju mladih, bez bojazni od greške“, rekao e Guberinić.

Na kraju skupa zajednički je ocenjeno da će čovek ipak ostati u središtu Četvrte industrijske revolucije i donositi ključne odluke, a učesnici su pozvali mlade ljude da ostanu otvoreni za inovacije i iskoriste svoje razvojne šanse.