Бизнис вести

НИС на панелу о дигитализацији на Копаоник бизнис форуму

У оквиру Копаоник бизнис форума, водеће домаће економске манифестације, у уторак увече одржан је панел под називом „Индустрија 4.0 – будућност запослења“, на којем је наступио и Николај Залевски, Chief Digital Officer НИС-а.

03.03.2020

Залевски је на панелу у хотелу „Гранд“ говорио о утицају дигитализације на будућност нафтне индустрије, као и о томе како нове технологије већ утичу на измене у начину пословања НИС-а и шта компанија чини како би одговорила на те изазове.

Поред представника НИС-а на панелу су учествовали и Драган Филиповић, генерални директор Generali осигурања Србија, Душан Милићевић, генерални менаџер Comtrade System Integration, Вук Губеринић, оснивач Cargo Technologies и Питер Дајко, генерални директор Avala Studios.

Заједнички је оцењено да је Четврта индустријска револуција већ изазвала бројне промене на тржишту рада, али да је поред великих изазова донела и много шанси за развој. Учесници су се сложили да у овом процесу треба дати шансу младим људима да развију своје потенцијале, без страха од грешке, као и да треба искористити све прилике које се укажу развојем нових технологија.

Николај Залевски је навео да је нафтна индустрија конзервативна, али да јој процес дигитализације доноси и бројне шансе за унапређење.

„Када причамо конкретно о НИС-у прво морамо да кажемо да то није само бензинска станица, већ да постоји много тога. Нафтна компанија је од нафтног лежишта, преко рафинерије до пумпе. И када причамо о дигитализацији причамо о променама у сваком сегменту. Што се тиче дигитализације, у нафтној индустрији се фокусирамо на две ствари – прво, верујемо да ће нам то помоћи да унапредимо ефикасност рада, а са друге стране да ће нам омогућити да пронађемо додатне ресурсе нафте и гаса које сада или не видимо или не можемо да добијемо због тога што нам то не обезбеђују постојеће технологије. Морамо да направимо добру везу између класичне геологије и модерних дигиталних технологија да би наши геолози заједно са ИТ стручњацима, уз помоћ ИТ алата, пронашли нову нафту“

Nikolaj Zalevski
Николај Залевски
Chief Digital Officer НИС-а

Када је реч о сегменту промета, Chief Digital Officer НИС-а је рекао да се компанија пре свега фокусира да креира дигиталну платформу за комуникацију са потрошачима и да им преко те платформе понуди и неке додатне услуге, осим продаје горива. „У том смислу, верујем да дигиталне технологије нама као нафтној компанији прво омогућавају пораст ефикасности, али и трансформацију компаније у мало другачијег играча на тржишту“, рекао је Залевски.

Драган Филиповић из Generali осигурања навео је да истраживања показују да услед брзих технолошких промена чак 45 одсто садашњих занимања може да буде значајно измењено у наредним годинама.

„Све досадашње индустријске револуције значајно су измениле свет, али ће Четврта индустријска револуција темељно изменити Човечанство, јер се бришу границе без обзира да ли су просторне, биолошке, економске“, рекао је Филиповић.

Питер Дајко навео је да данас 70 одсто филмске индустрије користи дигиталне технологије, а да на филмској траци снимају само поједини конзервативни аутори.

„Тиме се мења и профил људи који раде на филму. Сада више од половине њих ради на постпродукцији и специјалним ефектима и утицај дигитализације је огроман. Али, то је шанса за нове људе јер су нам потребни нови профили у индустрији“, навео је Дајко.

Душан Милићевић из Comtrade System Integration рекао је да су се велике промене догодиле у кратком временском периоду и да нико са сигурношћу не зна како ће оне утицати на тржиште рада и компаније у наредним годинама.

„Сви заједно морамо да пратимо ове промене и да учинимо да Четврта индустријска револуција служи свима нама, а не супротно. Као ИТ компанија, наш је задатак да схватимо ове промене и понудимо алате другим индустријама које ће им омогућити да буду ефикасније и профитабилније“, рекао је Милићевић.

Вук Губеринић из Cargo Technologies навео је да дигитализацију не треба гледати само у контексту нестајања бројних занимања, већ и у светлу чињенице да нове технологије омогућавају људима да се баве креативнијим стварима.

„Младим људима у Србији треба пружити шансу за развој. Они траже изазове и зато ту шансу треба пружити што већем броју младих, без бојазни од грешке“, рекао е Губеринић.

На крају скупа заједнички је оцењено да ће човек ипак остати у средишту Четврте индустријске револуције и доносити кључне одлуке, а учесници су позвали младе људе да остану отворени за иновације и искористе своје развојне шансе.