Zajednica

Održano onlajn Revijalno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola

Revijalno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola održano je u utorak, 12. maja 2020. godine, ovoga puta onlajn, imajući u vidu da su, zbog situacije izazvane korona virusom, sva uobičajena matematička takmičenja otkazana.

14.05.2020

Takmičenje je održano u organizaciji Društva matematičara Srbije, dugogodišnjeg partnera kompanije NIS.

Poštujući preporuke i odluke nadležnih zdravstvenih i državnih organa i institucija u vezi sa epidemijom virusa korona, Izvršni odbor Društva matematičara Srbije je doneo odluku da se održavanje svih takmičenja, čijih je društvo organizator, odloži do sticanja uslova za njihovu bezbednu realizaciju.

Na takmičenju je učestvovalo 629 učenika iz Srbije i Republike Srpske. Cilj takmičenja je bio da učenici provere svoja trenutna matematička znanja na lakšim, ali i zadacima naprednog i takmičarskog nivoa, da sami ocene svoj rad na osnovu dobijenih rešenja i da se pripreme za maturski ispit i prijemne ispite za fakultete.

Na takmičenju su mogli da učestvuju svi zainteresovani učenici, a zadaci su birani iz programa redovne i dodatne nastave matematike i matematičkih takmičenja. Zadatke za takmičenje (8 kategorija po 5 zadataka) je sastavila Državna komisija za matematička takmičenja učenika srednjih škola. Rešenja svih zadataka postavljeni su na sajt Društva matematičara Srbije. Uz rešenja zadataka objavljena su i 32 teža zadatka za sve one učenike koji bi želeli da se u narednom periodu deklarišu kao kandidati za matematičku olimpijsku ekipu Srbije.

„U želji da u vremenu izolacije deci omogućimo bavljenje naukom, pokrenuli smo akciju „Matematikom i informatikom protiv Korone“, u okviru koje smo realizovali nekoliko onlajn aktivnosti. Kako bi revijalno takmičenje iz matematike za srednjoškolce doprlo do što većeg broja talentovanih učenika u ovom novom, prilagođenom formatu, naš višegodišnji partner, kompanija NIS, se putem svojih profila na društvenim mrežama pridružila oglašavanju konkursa takmičenja. Iskreno se zahvaljujemo NIS-u, koji se u okviru svog programa „Energija znanja“, godinama unazad pokazuje kao pravi prijatelj nadarenih mladih matematičara“, izjavio je Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Nacionalne i međunarodne olimpijade znanja iz prirodnih nauka kompanija NIS podržava od 2013. godine u okviru svog programa «Enerija znanja». Pored Srpske matematičke olimpijade, NIS je pružao podršku i učešću matematičke ekipe Srbije na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, kao i Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, na koje odlaze najuspešniji učenici sa nacionalne olimpijade. U saradnji sa stručnim i naučnim društvima, NIS je, zaključno sa prošlom godinom, podržao 40 srpskih i međunarodnih olimpijada znanja iz fizike, matematike i hemije, a srpski olimpijci su na međunarodnim olimpijadama iz prirodnih nauka do sada osvojili ukupno 91 medalju, od kojih čak 37 medalja iz matematike. Ove godine je NIS svoju politiku sponzorstava i donacija prilagodio aktuelnoj situaciji i dešavanjima na naftnom tržištu.