Заједница

Одржано онлајн Ревијално такмичење из математике за ученике средњих школа

Ревијално такмичење из математике за ученике средњих школа одржано је у уторак, 12. маја 2020. године, овога пута онлајн, имајући у виду да су, због ситуације изазване корона вирусом, сва уобичајена математичка такмичења отказана.

14.05.2020

Такмичење је одржано у организацији Друштва математичара Србије, дугогодишњег партнера компаније НИС.

Поштујући препоруке и одлуке надлежних здравствених и државних органа и институција у вези са епидемијом вируса корона, Извршни одбор Друштва математичара Србије је донео одлуку да се одржавање свих такмичења, чијих је друштво организатор, одложи до стицања услова за њихову безбедну реализацију.

На такмичењу је учествовало 629 ученика из Србије и Републике Српске. Циљ такмичења је био да ученици провере своја тренутна математичка знања на лакшим, али и задацима напредног и такмичарског нивоа, да сами оцене свој рад на основу добијених решења и да се припреме за матурски испит и пријемне испите за факултете.

На такмичењу су могли да учествују сви заинтересовани ученици, а задаци су бирани из програма редовне и додатне наставе математике и математичких такмичења. Задатке за такмичење (8 категорија по 5 задатака) је саставила Државна комисија за математичка такмичења ученика средњих школа. Решења свих задатака постављени су на сајт Друштва математичара Србије. Уз решења задатака објављена су и 32 тежа задатка за све оне ученике који би желели да се у наредном периоду декларишу као кандидати за математичку олимпијску екипу Србије.

„У жељи да у времену изолације деци омогућимо бављење науком, покренули смо акцију „Математиком и информатиком против Короне“, у оквиру које смо реализовали неколико онлајн активности. Како би ревијално такмичење из математике за средњошколце допрло до што већег броја талентованих ученика у овом новом, прилагођеном формату, наш вишегодишњи партнер, компанија НИС, се путем својих профила на друштвеним мрежама придружила оглашавању конкурса такмичења. Искрено се захваљујемо НИС-у, који се у оквиру свог програма „Енергија знања“, годинама уназад показује као прави пријатељ надарених младих математичара“, изјавио је Војислав Андрић, председник Друштва математичара Србије.

Националне и међународне олимпијаде знања из природних наука компанија НИС подржава од 2013. године у оквиру свог програма «Енерија знања». Поред Српске математичке олимпијаде, НИС је пружао подршку и учешћу математичке екипе Србије на Балканској математичкој олимпијади, као и Међународној математичкој олимпијади, на које одлазе најуспешнији ученици са националне олимпијаде. У сарадњи са стручним и научним друштвима, НИС је, закључно са прошлом годином, подржао 40 српских и међународних олимпијада знања из физике, математике и хемије, а српски олимпијци су на међународним олимпијадама из природних наука до сада освојили укупно 91 медаљу, од којих чак 37 медаља из математике. Ове године је НИС своју политику спонзорстава и донација прилагодио актуелној ситуацији и дешавањима на нафтном тржишту.