Biznis vesti

Predstavljeni rezultati poslovanja NIS-a za prvi kvartal 2024. godine

26.04,2024,

Rezultati poslovanja NIS grupe u prvom kvartalu 2024. godine prezentovani su predstavnicima stručne javnosti u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu.

Rezultate poslovanja predstavio je Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo.

Čerepanov je naveo da je u prvom kvartalu 2024. godine fokus NIS-a bio na nastavku i povećanju obima investicionog ciklusa započetog prošle godine. Pored toga, fokus NIS-a bio je i na planskom kapitalnom remontu u Rafineriji nafte Pančevo i na obezbeđivanju dovoljnih zaliha goriva kako bi se osiguralo uredno snabdevanje tržišta.

U razvojne projekte u prvom kvartalu 2024. godine NIS je investirao 10,5 milijardi dinara, što je povećanje od 62 odsto u odnosu na ulaganja realizovana u prvom kvartalu 2023. godine, istakao je Čerepanov ovom prilikom.

Remontne aktivnosti, koje su započele krajem februara, očekivano su uticale na operativne i finansijske rezultate NIS-a. S tim u vezi, Čerepanov je rekao da su finansijski rezultati NIS grupe u skladu sa očekivanjima, usled smanjenja obima prerade nafte i rasta troškova u odnosu na uporedni period. Pokazatelj EBITDA za prvo tromesečje 2024. godine iznosi 10 milijardi dinara, što je 50 odsto manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok neto dobit iznosi 1,8 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje od 85 odsto. Obračunate obaveze po osnovu javnih prihoda NIS grupe su 53,7 milijardi dinara, odnosno 7 odsto više nego u prvom tromesečju 2023. godine.

Kada su u pitanju operativni pokazatelji, Čerepanov je naveo da obim prerade sirove nafte i poluproizvoda u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 640,8 hiljada tona, dok je obim prometa 748,7 hiljada tona. Dobri rezultati ostvareni su u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa gde je proizvedeno 289,5 hiljada uslovnih tona, što je blagi rast u odnosu na isti period 2023. godine.

Nakon izlaganja, finansijski direktor NIS-a odgovarao je na pitanja prisutnih.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter