Бизнис вести

Представљени резултати пословања НИС-а за први квартал 2024. године

26.04,2024,

Резултати пословања НИС групе у првом кварталу 2024. године презентовани су представницима стручне јавности у Пословном центру НИС-а у Београду.

Резултате пословања представио је Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство.

Черепанов је навео да је у првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Поред тога, фокус НИС-а био је и на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

У развојне пројекте у првом кварталу 2024. године НИС је инвестирао 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године, истакао је Черепанов овом приликом.

Ремонтне активности, које су започеле крајем фебруара, очекивано су утицале на оперативне и финансијске резултате НИС-а. С тим у вези, Черепанов је рекао да су финансијски резултати НИС групе у складу са очекивањима, услед смањења обима прераде нафте и раста трошкова у односу на упоредни период. Показатељ EBITDA за прво тромесечје 2024. године износи 10 милијарди динара, што је 50 одсто мање у односу на први квартал прошле године, док нето добит износи 1,8 милијарди динара, што представља смањење од 85 одсто. Обрачунате обавезе по основу јавних прихода НИС групе су 53,7 милијарди динара, односно 7 одсто више него у првом тромесечју 2023. године.

Када су у питању оперативни показатељи, Черепанов је навео да обим прераде сирове нафте и полупроизвода у првом кварталу 2024. године износи 640,8 хиљада тона, док је обим промета 748,7 хиљада тона. Добри резултати остварени су у сегменту истраживања и производње нафте и гаса где је произведено 289,5 хиљада условних тона, што је благи раст у односу на исти период 2023. године.

Након излагања, финансијски директор НИС-а одговарао је на питања присутних.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд