Biznis vesti

Stručnoj javnosti predstavljeni rezultati poslovanja NIS Grupe za 2020. godinu

26.02.2021

U prostorijama Poslovnog centra Beograd, predstavljeni su rezultati poslovanja NIS Grupe za 2020. godinu.  Prezentaciju je putem video linka stručnoj javnosti i investitorima  predstavio Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, planiranje, ekonomiku i računovodstvo.

Kako je navedeno, pored brojnih izazova, NIS grupa je u drugom polugodištu 2020. zabeležila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali uzimajući u obzir negativan rezultat iz prvog polugodišta i ograničenja uzrokovana korona virusom, NIS je 2020. godinu završio sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara.

Prema rečima Čerepanova, na rezultate poslovanja najviše je uticala cena nafte na svetskom tržištu koja je bila 35 odsto manjau odnosu na 2019. godinu, kao okolnosti nastale usled pandemije korona virusa.

U prezentaciji je navedeno da je uprkos negativnim trendovima, pokazatelj EBITDA NIS Grupe ostao na pozitivnom nivou – 15,8 milijardi dinara, kao i pozitivan novčani tok od 29,7 milijardi dinara. Čerepanov je naveo i da je NIS ostao stabilan izvor prihoda za akcionare i na ime dividende iz dobiti za 2019. godinu isplatio je 4,4 milijarde dinara. Tokom izlaganja prezentacije navodi se da je u 2020. godini realizovana jedna od najvažnijih investicija za kompaniju, jer je pušteno postrojenje „Duboka prerada“ vredno preko 300 miliona evra, i da je kompanija uprkos pandemiji u kapitalne projekte investirala 25,3 milijarde dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, u 2020. godini NIS je proizveo 1,3 miliona uslovnih tona nafte i gasa, dok je u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 3,6 miliona tona nafte. Ukupan promet naftnih derivata u 2020. godini iznosio je 3,5 miliona tona, uz povećanje izvoza od 7 odsto. Takođe ovom prilikom predstavljene su i inovacije u delu modernizacije prometa, kao što je uvođenje Drive.Go mobilne aplikacije za plaćanje goriva na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama bez odlaska na kasu, kao i podizanje gotovine na benzinskim stanicama uz Dina platnu karticu. Kompanija je najavila i nastavak investicija u 2021. godini kada će u dalji razvoj biti uloženo više od 20 milijardi dinara.

Nakon prezentacije, Anton Čerepanov je odgovarao na pitanja stručne javnosti.