Бизнис вести

Стручној јавности представљени резултати пословања НИС Групе за 2020. годину

26.02.2021

У просторијама Пословног центра Београд, представљени су резултати пословања НИС Групе за 2020. годину. Презентацију је путем видео линка стручној јавности и инвеститорима представио Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, планирање, економику и рачуноводство.

Како је наведено, поред бројних изазова, НИС група је у другом полугодишту 2020. забележила нето добит од 2,7 милијарде динара, али узимајући у обзир негативан резултат из првог полугодишта и ограничења узрокована корона вирусом, НИС је 2020. годину завршио са губитком од 7,6 милијарди динара.
Према речима Черепанова, на резултате пословања највише је утицала цена нафте на светском тржишту која је била 35 одсто мањау односу на 2019. годину, као околности настале услед пандемије корона вируса.

У презентацији је наведено да је упркос негативним трендовима, показатељ EBITDA НИС Групе остао на позитивном нивоу – 15,8 милијарди динара, као и позитиван новчани ток од 29,7 милијарди динара. Черепанов је навео и да је НИС остао стабилан извор прихода за акционаре и на име дивиденде из добити за 2019. годину исплатио је 4,4 милијарде динара. Током излагања презентације наводи се да је у 2020. години реализована једна од најважнијих инвестиција за компанију, јер је пуштено постројење „Дубока прерада“ вредно преко 300 милиона евра, и да је компанија упркос пандемији у капиталне пројекте инвестирала 25,3 милијарде динара.

Када је реч о оперативним показатељима, у 2020. години НИС је произвео 1,3 милиона условних тона нафте и гаса, док је у Рафинерији нафте Панчево прерађено 3,6 милиона тона нафте. Укупан промет нафтних деривата у 2020. години износио је 3,5 милиона тона, уз повећање извоза од 7 одсто. Такође овом приликом представљене су и иновације у делу модернизације промета, као што је увођење Drive.Go мобилне апликације за плаћање горива на НИС Петрол и Газпром бензинским станицама без одласка на касу, као и подизање готовине на бензинским станицама уз Дина платну картицу. Компанија је најавила и наставак инвестиција у 2021. години када ће у даљи развој бити уложено више од 20 милијарди динара.

Након презентације, Антон Черепанов је одговарао на питања стручне јавности.