Biznis vesti

Stručnoj javnosti predstavljeni rezultati poslovanja NIS Grupe za 2021. godinu

21.02.2022

U prostorijama Poslovnog centra Beograd, predstavljeni su rezultati poslovanja NIS Grupe za 2021. godinu.  Prezentaciju je putem video-konferecijskog poziva stručnoj javnosti i investitorima  predstavio Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo.

Čerepanov je istakao da je NIS Grupa u 2021. godini ostvarila dobre poslovne rezultate. Prema njegovim rečima,  neto dobit NIS Grupe bila je 21 milijardu dinara, dok je za investicije izdvojeno 20,2 milijarde dinara. Pokazatelj EBITDA u izveštajnom periodu iznosi 53,2 milijarde dinara, što je 3,4 puta bolji rezultat od ostvarenog godinu dana ranije. Kako je navedeno u prezentaciji, ostvareni su i rekordni rezultati u oblasti prerade nafte, kao i prometa. Tako je u Rafineriji nafte Pančevo tokom 2021. godine prerađeno 3,9 miliona tona nafte, što je najveći obim prerade u poslednjih 12 godina, dok je ukupno prodato nešto više od 4 miliona tona naftnih derivatae, što je 14 odsto više nego prošle godine.

Navedeno je i da je NIS nastavio da ulaže u projekte zaštite životne sredine za šta je u prošloj godini izdvojeno više od 355 miliona dinara, kao i to da je u 2021. godini za društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu izdvojeno više od 315 miliona dinara.

Na kraju prezentacije, Čerepanov je govorio o opštim planovima poslovanja NIS Grupe za 2022. godinu, navodeći da će u dalji razvoj i modernizaciju svih segmenata biznisa biti investirano 25 milijardi dinara.

Nakon prezentacije, Anton Čerepanov je odgovarao na pitanja stručne javnosti.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter