Kultura

Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“ – koristan sadržaj i vrhunske ilustracije

29.06.2021

Izložba ilustracija iz udžbenika ruskog jezika „Ni puha ni pera!“ otvorena je danas u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu. Autor izložbe je profesor Mileta Poštić sa novosadske Akademije umetnosti. Ujedno bila je ovo prilika da se prisutni upoznaju sa „Ni puha ni pera!“, jedinstvenim udžbenikom ruskog jezika za odrasle, čije je izdavanje podržala kompanija NIS i koji je slobodan za preuzimanje na sajtu kompanije.

„Današnji događaj predstavlja nastavak izuzetno lepe saradnje sa kompanijom NIS, koja je pored izdavanja pomenutog udžbenika, pružila podršku obrazovanju opremanjem škola na teritoriji Novog Sada“, rekao je Radovan Kovačević, načelnik gradske uprave za obrazovanje u Novom Sadu, dok je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a izrazio zahvalnost timu koji je učestvovao u izradi udžbenika.

„Svako ko otvori ovaj udžbenik može videti da u njegovu izradu autori nisu uložili samo svoje znanje, već i celu svoju dušu. Izrada naravno nije bila jednostavna, nailazili smo na različite poteškoće, međutim uz pomoć timskog rada uspeli smo da postignemo najbolji rezultat“, naveo je Smirnov.

Miroljub Milinčić, direktor Centra ruskog geografskog društva u Srbiji je rekao da je udžbenik promovisan od Sankt Petersburga do Moskve, ali i širom Srbije, dok je Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti, podsetio da je u radu na udžbeniku došlo do sinergije između obrazovnih institucija i NIS-a. Mileta Poštić, autor ilustracija je govorio o inspiraciji koja je bila podstaknuta ruskom kulturom.

Udžbenik za ruski jezik „Ni puha, ni pera!“ izdao je Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS. U njegovoj izradi učestvovali su profesori Filozofskog fakulteta i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i novosadskih gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Laza Kostić“. Lekturu je uradio Institut Puškin u Moskvi. Udžbenik je namenjen odraslima i studentima, za brzo savladavanje početnog nivoa ruskog jezika.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd