Наши људи

Вреди уложити време у спорт који волите

Разговор водила Александра Савић, фото: "Skyrunning Serbia" 26. август 2019. • 5 мин

Наша колегиница Драгана Куртовић синоним је за усклађивање пословних обавеза са активним бављењем спортом. Пре пет година је почела да се бави трчањем јер је је желела да се  осећа лепо, а данас је власница одличја са трка широм Србије, али и Европе и Азије. Чињеница да је природа посла таква да је тера да буде пасивна, пробудила је у њој потребу да у свој живот уведе редовну физичку активност и изабрала је трчање – спој спорта, дружења и боравка у природи.

Колико је напорно усклађивати хоби са послом и како то успевате?

Јако је изазовно, посебно зато што је Београд сам по себи истовремено захтеван и занимљив и одузима много времена. На пут до посла дневно изгубим минимум два сата, а мој посао захтева свакодневно учење и ван радног времена, читање  и  похађање курсева,  што додатно скраћује време за хоби и тражи добру организацију. Трчање такође није мој једини хоби. Волим истраживање Србије и Боке Которске и писање кроз које упознајем детаљније локације које истражујем. Трчање сам дефинисала као неку рутину која је најчешће обавезна, као и оброци, и то је постао животни стил. Често јесте напорно, посебно када је локација  трке удаљена и када током викенда треба пропутовати озбиљну километражу, истрчати трку, а затим се вратити у понедељак на посао, на којем је веома динамично и скоро без предаха, а колеге и посао не смеју да трпе због тога што сте ви уморни.

Када је трчање прерасло у озбиљан хоби који укључује одласке на маратоне?

Почела сам да тренирам у марту 2014. године. Након три месеца, истрчала сам први полумаратон у Новом Саду, а до данас укупно око 80 трка (28 полумаратона, 2 маратона, један ултра маратон (57км)  и више планинских и брдских трка, вертикалних километара, трка уз степенице и штафетних трка).  Захваљујући нашој компанији два пута сам учествовала на тркама краћих формата (од 1км) у Киргистану, и веома сам захвална на томе. Волела бих да више колега прође кроз то искуство, јер сам упознала нову земљу, нову културу, па и први пут била на азијском континенту, али и упознала  многе колеге, што знатно помаже у послу, јер вам често ти људи могу помоћи да завршите своје задатке и изазове.

Žena sa flašicom vode trči u prirodi

Која трка је следећа и да ли се активно припремате за њу?

Ове године трчим све трке Skyrunning лиге Србије. То су планинске трке са много узбрдица и низбрдица. Завршила сам пет трка из наведене  лиге: Авала (10км); Стара планина (57км); Јадовник (22км) и Сињајевина (32км). Петнаест најбољих мушкараца и жена на ранг листи из Србије ће трчати трку у октобру на Сувој планини од 22к,
која је позната и по томе што се трчи само узбрдо. Тренутно сам пета на ранг листи, тако да верујем да ћу ићи на ту трку. У међувремену, трчаћу трке које ћу искористити као тренинг, као и редовне тренинге у оквиру Београдског тркачког клуба. У плану ми је да истрчим полумаратон у оквиру Београдског триатлона у септембру, а такође ту су и Сарajевски полумаратон, као и неке атрактивне планинске трке кроз које ћу упознате планине Србије.

Шта бисте поручили колегама које нису физички активне тј. шта Вас мотивише да будете активни?

Колико год да сте заузети, потрудите се да нађете спортску активност која ће вам пријати и редовно се посветите томе.  Бићете срећнији и позитивну енергију ћете пренети на чланове породице, па и на своје колеге.  Нађите мотивацију и у квалитетном стручњаку (тренеру), јер ми немамо времена сами да учимо како се нешто ради, како се напредује и да исписујемо планове тренинга. Мене мотивише то што трчим са пријатељима, што сам у природи, што кроз трчање упознајем Београд, планине и градове Србије и региона и што се лепо осећам и не умарам тако лако. Заиста вреди уложити време у спорт који волите.