Архива вести

НИС у акцији “Чепом до осмеха

December 12, 2000

Акција "Чепом до осмеха" подржана је  у оквиру  НИС-овог програма "Заједници заједно" 2015. године донирањем финаснијских средстава, а од ове године, запослени компаније имају могућност да свакодневним ангажовањем дају свој допринос и покажу хуманост на делу. У оквиру ове акције  могу да се прикупљају  било који чврсти пластични чепови од различитих пића, средстава за кућну и личну хигијену и слично. Прикупљени чепови се одвозе на рециклажу, а новчана средства добијена од њихове рециклаже  усмеравају се у хуманитарне сврхе.

Право на аплицирање за помоћ имају деца из Србије са било којом сметњом у развоју, од три до осамнаест година, као и редовни студенти старости до двадесет шест година. Њих обилази и прегледа тим лекара, након чега заседа Управни одбор удружења "Чепом до осмеха", који доноси одлуку ком детету ће бити додељена помоћ. О тренутном фокусу акције и сарадњи са НИС-ом, председница удружења "Чепом до осмеха" Вања Петковић је изјавила: - Средства од рециклаже биће усмерена на куповину електричних колица за Давида Ваневског из Јабуке, из општине Панчево. Нова колица Давиду ће олакшати свакодневан живот и самим тим ће допринети његовом школовању. У име Удружења желим да се захвалим НИС-у и запосленима који су на делу показали своју друштвену одговорност и помогли реализацију наше акције. Осим што је донирала средства за куповину возила за превоз чепова за рециклажу, ваша компанија је наставила да подржава наш рад и иницијативу постављањем кутија у својим пословним објектима. Током прва три месеца, заједно запослени НИС-а су прикупили 110 килограма чепова. Цена за ову количину чепова је 3.000 динара, а новчана средства која ће се обезбедити рециклажом чепова које су прикупили запослени део су укупно потребних средстава за куповину помагала. Цена помагала је различита и зависи од потреба детета, а примера ради, вредност последње купљеног електричног вертикализатора била је 350.000 динара. Додатне информације о акцији:
Акција "Чепом до осмеха" покренута је 2012. године. Акција има више ефеката: рециклажа отпада, заштита животне средине и развој хуманости и солидарности код деце и одраслих. До сада је помоћ добило деветоро деце. У оквиру донација купљена су два електрична трицикла и три терапеутска трицикла рађена по мери, као и сто за школу прилагођен инвалидским колицима, специјални сто и столица рађени по мери, инвалидска колица и електрични вертикализатор. Пластика и други рециклажни отпад могу да се рециклирају у различите предмете, али један од циљева акције "Чепом до осмеха" јесте подизање свести о томе да и мали пластични чепови који су завршили на отпаду, могу правилно да се искористе. Разлог због чега се у оквиру ове акције користе само пластични чепови, а не ПЕТ амбалажа, јесте чињеница да су за ову другу врсту отпада потребна велика возила и складиште, а и сам процес рециклаже је другачији. Од рециклаже пластичних чепова се праве офингери, саксије и слично, а уколико су чепови сортирани по боји, није их потребно обезбојавати или фарбати у црно, захваљујући чему се користи мање хемијских супстанци. То је разлог зашто удружење "Чепом до осмеха" апелује да се у школама и вртићима организују мале еколошке радионице сортирања чепова по боји. Оквирна тежина чепова се мери по достављању чепова у складиште, као и приликом мерења тежине камиона пре и после утовара током испоруке купцу. Више о акцији "Чепом до осмеха"  можете прочитати на сајту http://cepomdoosmeha.org.rs/