Деценија НИС-овог програма „Енергија знања“

16.12.2022.

У Палати Србија у Београду одржана је свечаност током које је компанија НИС присутнима представила резултате дугогодишњег улагања у младе таленте, образовање и науку у Србији и на којој је обележен вредан јубилеј – десетогодишњица НИС-овог програма „Енергија знања“. НИС је путем овог, као и кроз друге друштвено одговорне програме, покровитељства и донације, у област образовања и науке од 2009. године до данас уложио око 6,3 милиона евра.

Свечаном догађају присуствовали су представници Владе Републике Србије, образовних и научних институција са којима НИС сарађује у оквиру програма „Енергија знања“, менаџмент и стипендисти компаније, као и други гости.

Компанија НИС је 2012. године покренула програм „Енергија знања“, како би допринела унапређењу образовног система у Србији и приближила се академској заједници и младима. Кроз овај програм НИС остварује сарадњу са образовним и научним институцијама у земљи и иностранству, побољшава услове за реализацију наставе и научних активности у школама и на факултетима у Србији, подржава развој природних наука и стипендира најбоље студенте у складу са кадровским потребама компаније и тржишта у целини. НИС је прва компанија носилац највишег признања за допринос образовању у Србији, престижне „Светосавске награде“, коју додељује Министарство просвете Републике Србије.

Бранко Ружић, министар просвете Републике Србије

“Компанија НИС је препознала потребе наших школа и факултета и остала конзистентна у ономе што ради, а то је подршка младима, било да говоримо о ђацима или о студентима. Преко инвестирања у систем образовања, подршке најуспешнијим ученицима и студентима и промоције науке, програм „Енергија знања“ значајно је допринео афирмацији образовања на свим нивоима. Ово је пример добре праксе који показује колико је важна континуирана сарадња образовања и привреде. Заједнички циљ свих нас је да улажемо у квалитет образовања и верујем да ћемо успешну десетогодишњу сарадњу наставити у наредном периоду”, изјавио је Бранко Ружић, министар просвете Републике Србије.

Др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, навела је да данашње време карактерише невероватно брз технолошки развој.

“НИС је показао да има визију да у комуникацији са високим образовањем и у комуникацији са науком заиста допринесе развоју наше земље. Светосавска награда за НИС има и дубље значење, јер је пропознат значај сарадње привреде у сегментима и у развоју високог образовања и науке. Из угла ресора који представљам, јако је битно да НИС подржава развој природних наука и да додељује стипендије најбољима међу најбољима, а са друге стране да омогућава да ти људи једног дана добију посао у нашој земљи, да умањимо одлазак људи, а можда да им омогућимо и повратак. Кроз програм „Енергија знања“ уложили сте велику енергију да подржите знање Србије“, навела је Јелена Беговић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, истакао је значај улагања компаније у младе.

„Иза нас је година пуна изазова. Циљ нам је био да уредно снабдевамо тржиште и допринели смо енергетској стабилности Србије. Наставили смо и са модернизацијом компаније и новим пројектима. Нисмо одустали ни од улагања у знање – у будућност младих, у будућност наше компаније и у будућност Србије. Кроз програм „Енергија знања“ – сарађујемо са универзитетима, подржавамо најбоље студенте и дочекујемо их у нашем великом тиму. Са партнерима из Владе Србије, образовних и научних установа, наставићемо да подржавамо развој ове земље“, изјавио је Кирил Тјурдењев.

Душан Јаковљевић, стипендиста компаније НИС

Кроз сарадњу са домаћим и међународним образовним институцијама, НИС је до сада стипендирао више од 130 студената од којих је више од 60 већ запослено у компанији.

“Када је 2014. године нас деветнаест, друга генерација стипендиста програма “Енергија знања”, кренула у Русију на студије, нисмо ни слутили колико ће све утицати на нашу даљу каријеру. Желим да кажем једно велико хвала компанији НИС, која нам је пружила финансијску подршку и универзитетима који су нам омогућили да учимо од највећих имена из науке. Вратили смо се у нашу земљу и у нашу компанију пуни знања, елана и среће и жеље да будемо део даљег развоја НИС-а и наше државе”, рекао је Душан Јаковљевић, стипендиста компаније НИС.

У оквиру програма „Енергија знања“ НИС је успоставио сарадњу са четири универзитета у Србији и региону, седам универзитета у Руској Федерацији, више од тридесет факултета, четири стручна научна друштва и десет различитих научних институција. Настојећи да подржи све нивое образовања у Србији, НИС је допринео унапређењу наставног плана и програма, прилагођавању студијских програма делатности компаније и потребама тржишта рада и креирању савременијих услова за рад. Уз подршку компаније реновирано је и опремљено више од 60 учионица, кабинета и лабораторија на факултетима и у школама широм Србије. НИС подржава и развој природних наука и учешће наших младих математичара, физичара и хемичара на домаћим и међународним олимпијадама знања. Само путем програма „Енергија знања“ сваке године се организује више од 250 студенстких пракси и посета компанији и више од 30 гостујућих предавања НИС-ових стручњака на партнерским факултетима.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*