Волонтеризам

Еколошке акције Клуба волонтера НИС-а: Промени околности у својој околини

14.11.2022.

Чланови Клуба волонтера НИС-а, запослени у компанији, наставили су са реализацијом волонтерских акција које у фокусу имају заштиту животне средине и побољшање услова за живот грађана у локалним заједницама у којима компанија послује. Ове године, поред бројних редовних активности, Клуб волонтера НИС-а спровео је и три акције под слоганом „Промени околности у својој околини“, које су изабране на интерном волонтерском конкурсу компаније.

У оквиру акције „Улепшајмо заједно наше село“, НИС-ови волонтери су у Банатском Великом Селу новим садницама храста оплеменили парк у центру места, офарбан је и амфитеатар у парку, замењене су оштећене канте за отпатке и уређене дотрајале клупе и бетонске жардињере. Како је ова зелена површина једини парк у месту, посећују је мештани свих генерација и ту се одржавају и бројни културни програми и манифестације током лета.

Друга волонтерска акција реализована је у Бачкој Паланци, где су, поред уређења зелене површине дуж насипа уз леву обалу Дунава који је дуг 2000 метара и који се налази у склопу парка природе „Тиквара“, постављене и нове бетонске канте за отпатке. Иначе, језеро „Тиквара“ је једино природно језеро на целом току Дунава и представља једно од омиљених места  окупљања љубитеља природе и спортова на води.

Трећа акција, под називом „Околина мора бити здрава“, имала је за циљ озелењавање модерног базенског комплекса на подручју Спортско-рекреативног центра „Вашариште“ у Кули, где слободно време током лета проводи већина локалног становништва и посетилаца Куле.

„Будући да на територији општине Кула компанија НИС има три станице за снабдевање горивом, на којима је ангажовано 20 запослених, веома нам је важно да будемо добар члан заједнице у којој послујемо. Захваљујући овој волонтерској акцији, коју смо реализовали у партнерству са Општинском управом Кула и Спортско-рекреативним центром „Вашариште“, на новоизграђеном модерном комплексу базена засадили смо 22 саднице црвеног јавора.

Овом еколошком акцијом, поред позитивног утицаја на животну средину, што нам је био приоритет, желели смо и да пружимо подршку развоју локалне заједнице“, истакла је Бојана Радојевић, директорка Департмана за малопродају и члан Клуба волонтера компаније НИС.

Поред ових пројекта, на поменути интерни конкурс у компанији пристигао је велики број квалитетних предлога, те су вредни НИС-ови волонтери спровели још две еколошке акције.

Прва од њих, названа „Хајде да заједно растемо у зеленој околини“, реализована је у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска у Београду. Садњом туја, јапанског јавора и цвећа, оплемењени су двориште и улазни хол центра, док је истовремено обновљена дечија башта лековитог биља. Поред тога, НИС-ови волонтери су штићеницима центра одржали предавање на тему заштите животне средине са фокусом на рециклажу, након чега су заједно правили саксије у које су садили зачинско биље.

Друга акција спроведена је у парку у Блоку 21 у Београду и у оквиру ње су очишћене зелене површине, офарбан је постојећи парковски и дечији мобилијар и постављена заштитна ограда дуж дрвореда, а уз велику помоћ матураната Десете гимназије „Михајло Пупин“ офарбана је и ограда ове школе, која се налази уз парк.

У наведеним акцијама учествовало је готово 60 НИС-ових волонтера, који су несебично донирали више од 160 волонтерских сати. Подршку реализацији ових акција волонтерима су пружили представници локалне самоуправе, јавних предузећа, као и локално становништво.

Клуб волонтера НИС-а основан је 2018. године и данас броји више од 1650 чланова. Један од фокуса њихових многобројних активности је јачање свести о значају очувања животне средине, као једног од основних циљева одрживог развоја.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*