Модернизацију НИС-а настављамо упркос негативним тржишним трендовима

20.01.2021

Ауторски текст Кирила Тјурдењева, генералног директора НИС-а за Билтен Националног нафтног комитета Србије

Искуство рада у нафтној индустрији учи нас да се заправо и не поставља питање да ли ће криза доћи. Уместо тога, право питање је шта ћете предузети када наступе периоди нестабилности на тржишту, који се у нашој индустрији често смењују са интервалима позитивних трендова. Тако су нам још свежа сећања на кризне периоде из 2008. и 2014. године који су значајно уздрмали нафтни сектор. Међутим, дешавања у 2020. години превазилазе енергетску област и представљају можда највећи изазов глобалној економији у последњим деценијама. Криза изазвана пандемијом COVID-19 прави је тест за свет који познајемо и угрожава саме основе нашег стила живота. За свега пар недеља темељно су измењени начини на које радимо, путујемо, дружимо се са пријатељима, проводимо своје слободно време. Нафтна индустрија, као део глобалне привреде, није могла избећи овај велики економски потрес, баш као што ни НИС није поштеђен последица које су наступиле или које нас тек очекују у периоду пред нама.

Дакле, поново смо се нашли пред питањем – колико смо спремни за ову кризу и шта ћемо учинити како бисмо је успешно пребродили? Као одговоре, често чујемо да изазове треба претворити у прилике, преиспитивање приоритета, тражење развојних шанси на тржишту и нових начина да се приближимо потрошачима. Тешко је не сложити се са наведеним, али се притом мора истаћи да иза тога у пракси стоје огромни напори, велико знање и доследна посвећеност читавог колектива како би се превазишле све препреке. Посебно када је реч о догађајима који ће оставити дубок траг у светској историји што је случај и са изазовима са којима се сада суочавамо.

Сасвим конкретно – за нафтну индустрију ова криза донела је ударе из два правца. Готово истовремено дошло је до наглог пада цена нафте и великог смањења потражње. Само у једном дану током марта нафта је изгубила 30 одсто своје вредности. У марту и априлу, у време најжешћих рестрикција које су уведене у склопу напора да се заустави глобална пандемија, потрошња је драматично смањена у односу на очекиване и уобичајене нивое. Током априла сведочили смо историјском догађају – вредност нафте типа WTI на берзама била је у минусу чак 40 долара, док је просечна вредност барела Брента у истом месецу била само 18 долара. Танкери широм света били су претворени у плутајућа складишта, а суморне вести о стању светске привреде сустизале су једна другу. Поред забринутости за бизнис, све су нас притискале и друге врсте брига, оне сасвим очекиване, људске, које се тичу нашег и здравља нама блиских људи.

У таквим околностима били смо пред сложеним задатком да очувамо ликвидност и организујемо рад НИС-а, компаније са више од 11.000 запослених у Србији и земљама региона, енергетског система који је од посебне важности за Републику Србију. Баш због такве улоге наше компаније било је јасно – НИС не сме да застане ниједног тренутка јер би тиме било уздрмано тржиште нафтних деривата у Србији, у тренуцима када су сви капацитети државе и друштва били усмерени на борбу против епидемије и сузбијање негативних последица које је она донела. Искуства која смо имали из нафтне кризе која је почела 2014. године учинила су нас отпорнијим на нове препреке. У овај период ушли смо са јасном стратегијом развоја, добрим оперативним и финансијским показатељима, јаком финансијском дисциплином и ефикасношћу на завидном нивоу. Али, и овај пут морали смо да дамо све од себе како бисмо очували пословање компаније и поставили темеље за даљи развој у времену када негативни макроекономски трендови остану иза нас. Уз то, овај пут смо се суочили и са још једним приоритетом – да сачувамо здравље наших запослених и потрошача што је, имајући у виду број наших пословних процеса, фреквентност пословних локација и логистичке напоре, био прави подухват.

Као и остале нафтне компаније, били смо принуђени на смањење оперативних и капиталних трошкова. Иако смо морали привремено да одустанемо од појединих пројеката, желим да истакнем да смо од почетка кризе заузели јасан став – уштеде нећемо правити на рачун кључних развојних пројеката и упркос свему наставићемо да планирамо модернизацију НИС-а годинама унапред. На овај начин успели смо да урадимо оно чиме не може да се похвали велики број компанија у оваквим околностима. Успешно смо окончали један од најзначајнијих пројеката у историји компаније и пустили у рад Дубоку прераду, кључни комплекс у даљој модернизацији наше Рафинерије у Панчеву. Завршетком овог пројекта, вредног преко 300 милиона евра, показали смо истрајност и решеност да НИС ојача своју лидерску улогу на домаћем тржишту и повећа конкурентност у региону. Учинили смо да пословну годину за нама не памтимо по тешкоћама, већ пре свега по томе што смо започели ново поглавље у историји развоја нафтног сектора Србије.

Такође смо успели да очувамо производњу нафте и гаса готово на нивоу из 2019. године, што је сјајан резултат имајући у виду сва ограничења са којима смо се сусрели. Задовољни смо и обимом оствареног промета нафтних деривата, а посебно због чињенице да смо наставили са развојем наше малопродаје у Србији и региону и пустили у рад чак 14 објеката, од тога 6 ван граница Србије, у Босни и Херцеговини и Румунији. Наш програм мера за повећање оперативне ефикасности дао је ефекат од преко милијарду динара на показатељ EBITDA. Израдили смо више кризних сценарија, стално изнова планирали и пажљиво чекали сваку прилику која се укаже на тржишту.

За спровођење и остварење ових планова и пројеката био је кључан један фактор – то су наши запослени који су дали немерљив допринос напорима да НИС успешно преброди најтеже тренутке 2020. године. Зато са посебним задовољством могу да кажем да смо, ослањајући се на сопствене ресурсе, очували социјалну стабилност и пун број запослених, уз редовну исплату основних примања.

Снага НИС-а је и у томе што у свакој кризи пронађемо нове алате и нове снаге за превазилажење изазова. Овај пут схватили смо да можемо да будемо много агилнији и флексибилнији него што смо и сами претпостављали. За веома кратко време, практично преко ноћи, обезбедили смо могућност рада од куће за око 3.000 запослених у администрацији и почели дигитално да обављамо велики број процеса који су до тада рађени у папирној форми. При томе, радни процеси нису ни најмање трпели, а дигитализација се показала као значајан алат за остварење стратешких циљева наше компаније. Упркос кризи, реализујемо велики број дигиталних пројеката у свим кључним сегментима нашег пословања. У истраживању и производњи они нам помажу да ефикасније трагамо за нафтом и гасом, у преради да лакше и безбедније одржавамо системе и обучавамо колеге, у промету да ефикасније комуницирамо са потрошачима и понудимо им нове услуге, попут плаћања горива путем дигиталне апликације.

Међутим, када говоримо о НИС-у никада не мислимо само на пословне резултате, јер наше успехе улажемо у општу добробит. Наша солидарност са заједницом можда никада раније није била од таквог значаја као у 2020. години због свих тешкоћа које нам је епидемија донела. Зато смо реализовали бројне донације и акције подршке здравственим установама, а у дигитализацију наставног процеса и безбедност у школама широм Србије уложили готово милион евра. У подршку заједници укључиле су се и наше колеге, чланови Клуба волонтера НИС-а, који ни у најтежим тренуцима нису одустали од помоћи својим суграђанима, пре свега онима најугроженијима.

И на крају, желим да истакнем да је стабилност НИС-а очувана заједничким напорима и захваљујући одличној сарадњи највећих акционара, „Гаспром њефта“ и представника Републике Србије. Заузврат, НИС је упркос волатилном тржишту остао поуздан извор прихода за своје акционаре и на име дивиденде за 2019. годину исплатио 4,4 милијарде динара. Међусобно разумевање и јасно постављање приоритета омогућило нам је да у 2021. годину уђемо спремни на изазове који нас очекују. Такође, у току су кључни пројекти који ће нам омогућити даљи раст у будућности, пре свега изградња Термоелектране-топлане у Панчеву коју реализујемо у сарадњи са „Гаспром енергохолдингом“. И у 2021. години планирамо обиман инвестициони програм вредан више од 20 милијарди динара. Улагаћемо у све основне правце пословања, истраживање и производњу, прераду и модернизацију наше малопродајне мреже. Фокус ће бити на најисплативијим пројектима у Србији и региону, а наша визија је јасна – НИС ће остати стабилна компанија, велики инвеститор и уплатилац у буџет, стабилан извор прихода за акционаре и запослене, као и поуздан партнер заједници у којој послује. Сигуран сам да ће на том путу бити још много изазова, али смо показали да поседујемо довољно знања и енергије да те препреке успешно превазиђемо.