Бензинске станице

Плаћање месечних рачуна од сада и на NIS PETROL и GAZPROM бензинским станицама

28.09.2021

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица омогућили су на свим NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама у Србији услугу плаћања рачуна уз помоћ IPS QR кода чији је издавалац Народна банка Србије. Овај иновативан начин плаћања први пут је доступан на бензинским станицама у Србији и представља једноставно, брзо и поуздано решење које омогућава корисницима да у свега неколико корака, без прекуцавања података у налог за плаћање и без чекања на шалтерима, плате рачуне скенирањем NBS IPS QR кода од стране касира. Трансакција се у свега неколико секунди извршава путем Инстант платног система Народне банке Србије као најсавременијег начина плаћања које тренутно постоји у свету па ће самим тим плаћање одмах бити и евидентирано код примаоца.

Коришћење услуге „IPS Плаћање рачуна“ је врло једноставно. Да би потрошач платио рачуне у малопродајним објектима НИС-а, све што је потребно јесте да покаже рачун на каси након чега продавац скенира NBS IPS QR код на рачуну. Уплата се врши готовином, чеком, „IPS – Покажи“ QR кодом или поклон картицом компаније, а након извршене уплате купац добија потврду о обављеној трансакцији чиме је плаћање рачуна завршено.

Нова услуга представљена је данас у присуству представника компаније НИС, Народне банке Србије и Банке Поштанска штедионица на GAZPROM бензинској станици „Соколићи 1“ – најновијој бензинској станици премијум бренда НИС-а и првом малопродајном објекту на ауто-путу „Милош Велики“.

Добродошлицу на најновију бензинску станицу НИС-а присутнима је пожелео Антон Черепанов, заменик генералног директора компаније НИС, који је истакао да НИС као компанија континуирано ради на унапређењу корисничког искуства,  у корист потрошача:

„Увођењем „ИПС Плаћање рачуна“ услуге  још једном показујемо да остајемо посвећени развоју нових услуга и да бензинске станице НИС-а одавно нису само место за точење горива. Ово је само један у низу пројеката које смо реализовали заједно са нашим домаћим партнерима и који нам омогућавају да јачамо лидерску позицију на тржишту. Наставићемо предано да радимо на увођењу иновација, јер смо окренути будућности у којој НИС видимо као компанију која се ослања на примену технолошких решења и нових технологија, на добробит наших потрошача“, изјавио је Черепанов.

Вицегувернерка Народне банке Србије, Драгана Станић, навела је да je циљ  гувернера,  гђе Јоргованке Табаковић,  да поред тога што су инстант плаћања доступна на стандардним каналима (попут шалтера банака и апликацијама за електронско и мобилно банкарство) да НБС омогући и додатне функционалности па је тако данас могуће извршити инстант плаћање и на продајним местима (физичким и интернет), али и брзо, лако и једноставно извршити плаћање рачуна скенирањем QР кода, а однедавно је омогућена и услуга „Пренеси“, која корисницима даје прилику да врше пренос средстава само на основу познавања броја мобилног телефона примаоца:

„У процесу унапређења платног система и дигитализације финансијских услуга Народна банка Србије не може сама, већ је неопходна и сарадња са партнерима који деле исту визију и желе да омогуће својим корисницима нове и савремене услуге. Са данашњим увођењем плаћања рачуна на NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама Народна банка Србије наставља сарадњу са компанијом НИС и Банком Поштанска штедионица, која је започела прошле године. Имајући у виду развијену мрежу бензинских станица компаније НИС верујемо да ће ово наићи на позитиван пријем код корисника, посебно у местима у којима нема развијене инфраструктуре“, изјавила је Драгана Станић.

Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица истакао је важну улогу коју имају иновације за кориснике услуга као и значај дугогодишњег партнерства Банке Поштанска штедионица, Народне банке Србије и компаније НИС:

“Банка Поштанска штедионица труди се да кроз остваривање резултата искористи пословни амбијент који нам je држава створила и даље ствара својим активностима. Од скоро као највећа државна банка, имамо велику одговорност да резултатима нашег рада постигнемо оно што је битно, како за наше клијенте, тако и за нашег акционара. Сигуран сам да ће 320 бензинских станица НИС-а новом услугом корисницима омогућити ефикасна и комфорна плаћања свих рачуна који на себи садрже QР код. Банка Поштанска штедионица ове године обележава 100 година постојања и настојимо да у сектору банкарства постанемо лидер као домаћа, државна банка“, изјавио је Кекић.

Увођењем “IPS – Плаћање рачуна“ услуге, као једног од најсавремених начина плаћања на продајним местима, НИС још једном потврђује да остаје доследан сталној модернизацији и примени иновативних решења у корист потрошача. Осим што омогућава једноставно, брзо плаћање и уштеду времена, додатни бенефит нове услуге НИС-а огледа се у чињеници да је доступна потрошачима у оквиру највеће малопродајне мреже нафтних деривата на домаћем тржишту, на више од 300 NIS Petrol и GAZPROM бензинских станица широм Србије.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd