Прва сезона обуке за младе рафинерце

15.07.2022

У Рафинерији нафте Панчево данас је започела прва сезона праксе за оператере у рафинерији и Нафтним сервисима НИС-а, у којој учествују ученици који су у јуну завршили стручне школе у Панчеву и Зрењанину. На овај начин, НИС је наставио да пружа шансу младима да прве каријерне кораке учине у највећој домаћој нафтној компанији.

У складу са стратешким потребама бизниса, у овој сезони учествоваће укупно 24 полазника – 22 у рафинерији нафте и два полазника у Нафтним сервисима. Сваки практикант имаће свог ментора чији је задатак да помогне младим колегама у прилагођавању, пренесе им знања и буде подршка током праксе. Овај плаћени програм трајаће шест месеци након чега ће полазници имати прилику да се запосле у компанији уколико за то постоји обострани интерес. Учешће у програму омогућено је ученицима који су завршили одабране смерове Машинске школе „Панчево“, Техничке школе „23. мај“, Електротехничке школе „Никола Тесла“, као и Техничке школе „Зрењанин“. Са овим образовним установама НИС остварује вишегодишњу стратешку сарадњу путем корпоративног програма „Енергија знања“.

Практикантима је добродошлицу пожелео Владимир Гагић, директор Блока Прерада у НИС-у, који је изразио задовољство што компанија улаже у образовање и подстиче децу да кроз овакав програм буду њен део. Гагић је додао да је рафинерија велики и комплексан систем у коме могу много да науче, а да је шест месеци довољан период да стекну јасну слику о томе како функционише нафтна индустрија и да процене да ли у њој желе да наставе своје каријере.

Лука Танацковић, практикант који долази из Машинске школе „Панчево“, каже да се пријавио за праксу, јер ју је видео као добру прилику за стицање радног искуства и радних навика.

„Ово ће бити велики плус када је у питању практично знање и рад са људима у компанији, а желео сам да видим и како функционише једна овако озбиљна компанија“, наводи Лука, који је уписао вишу школу, јер сматра да је то додатно знање које ће се ценити на послу.

Соња Баошић, практиканткиња из Електротехничке школе „Никола Тесла“, објашњава да се за праксу пријавила како би научила нешто ново, стекла радно искуство и упознала се са људима који ту већ раде, а који могу да јој пренесу знање.

„НИС гледам као велику фирму која нам пружа много могућности и хтела сам да искористим ову прилику“, наводи Сања, која такође наставља своје школовање упоредо са праксом.

Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе „Панчево“, каже да је сарадња са компанијом НИС и Рафинеријом нафте Панчево на јако високом нивоу.

„Долазили су људи из рафинерије код нас у школу и ми смо заједно и покренули такмичење техничара мехатронике у Србији, које има регионални карактер, а ове године је први пут одржано званично републичко такмичење. Радимо заједно и на опремању кабинета и на едукацији деце“, навео је Дојчиновић.

Јасна Милићев, директорка Техничке школе „23. мај“, каже да су стручњаци из НИС-а често долазили у школу и да су са ученицима разговарали и о ономе што их чека на пракси у НИС-у.

„Они сад очекују да се обуче за будући рад у овој компанији, а можда и за даље образовање, сами ће одлучити и пронаћи свој пут. Схватили су да је сада велика одговорност пред њима“, каже Јасна Милићев.

На иницијативу НИС-а, кроз програм „Енергија знања“, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Заводом за унапређење образовања и васпитања, акредитовани су нови образовни профили у наведеним школама. Основна идеја је била да се прилагоде постојећи и креирају нови програми за потребе будућих кадрова у Рафинерији нафте у Панчеву, као и у Нафтним сервисима НИС-а. Приликом успостављања сарадње, НИС је донирао средства за адаптацију и опремање кабинета и лабораторија у школама. Меморандумима о сарадњи су предвиђене и обуке ученика и наставне активности које ће се реализовати у сарадњи школа и компаније. У претходном периоду активно су реализована гостујућа предавања стручњака из НИС-а за ученике у стручним школама у Зрењанину и Панчеву.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*