Бензинске станице

НИС-ове бензинске станице постају зелене

05.05.2022

Компанија НИС отпочела је постављање соларних панела за производњу електричне енергије на својим бензинским станицама. У оквиру прве фазе овог пројекта соларни панели ће бити постављени на осам NIS Petrol и GAZPROM малопродајних објеката широм Србије.

Произведена електрична енергија ће се највећим делом користити за потребе бензинских станица уз размену са дистрибутивном електричном мрежом. У периодима када је производња електране већа од потребе бензинске станице вишак ће се испоручивати у дистрибутивну електричну мрежу. По истом принципу, када је производња недовољна, електрична енергија ће се преузимати из мреже. Компанија се на овај корак одлучила водећи се принципима одрживог развоја и остваривања своје зелене агенде која подразумева улагање у обновљиве изворе енергије у циљу смањења емисије угљен диоксида и глобалног загревања.

У овај пилот пројекат НИС је уложио више од 22 милиона динара, а прогноза је да ће на овај начин, на осам локација, бити остварена годишња уштеда у набавци електричне енергије од готово 300 MWh уз испоруку око 40 MWh у дистрибутивну мрежу и уз годишње смањење емисије угљен диоксида од 375 тона.

„Реализацијом овог пројекта НИС још једном показује да остаје посвећен развоју компаније уз одговоран однос према екологији. Успешна реализација овог пројекта отвара могућност разматрања повећања броја бензинских станица на којима ће бити постављени соларни панели. НИС разматра и  изградњу соларних фотонапонских електрана на објектима у оквиру Рафинерије нафте Панчево, пословних објеката у Београду и Новом Саду те изградњу у складишту деривата нафте у Новом Саду. На тај начин настављамо са диверзификацијом пословања и са улагањима у зелену енергетику“, изјавио је Ненад Павловић, руководилац Центра за развој пројеката у компанији НИС.

Соларни панели већ су постављени на GAZROM бензинским станицама „Крњешевци“,  „Нови Београд“ (бивша Дејтон), „Стари Бановци“ и „Прељина 2“, док је до краја маја планирана уградња соларних електрана на станицама  „Велика Плана-аутопут“, „Крагујевац 7 – Електрошумадија“,  „Блок 45“ као и на NIS Petrol малопродајном објекту „Горњи Милановац 2“.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Пријавите се за наш newsletter