Бизнис вести

Стручној јавности представљени резултати пословања НИС Групе за први квартал ове године

11.05.2021

У просторијама Пословног центра Београд, данас су представљени резултати пословања НИС Групе за први квартал 2021 године. Презентацију је путем видео линка стручној јавности и инвеститорима представио Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство.

Како је наведено, упркос пандемији вируса COVID-19, НИС група је у првом тромесечју 2021. године остварила позитиван нето резултат. Черепанов је навео да су бољим резултатима допринели раст цена нафте, мере за унапређење оперативне ефикасности, као и и благи опоравак потражње за нафтним дериватима. Све то је утицало и на показатељ EBITDA који у првом кварталу износи 9,4 милијарде динара, што је 81 одсто више него у истом периоду прошле године. Нето добит је 2,4 пута већа од резултата остварених у истом периоду прошле године И износи 1,5 милијарди динара. Када је реч о оперативним показатељима наведено је да је у Рафинерији нафте Панчево у првом кварталу прерађено је 752 хиљаде тона сирове нафте и полупроизвода, док је укупан обим промета у првом кварталу текуће године био 782 хиљаде тона.

Стручној јавности је представљено и да је у претходном периоду НИС наставио са реализацијом капиталних пројеката и у даљи развој уложио 4,1 милијарду динара. Започета је трећа фаза модернизације Рафинерије у Панчеву док је истовремено НИС наставио да развија и малопродајну мрежу. Наглашено је и да се наставља реализација дигиталних процеса , као и да је безбедност радних процеса унапређена, где је индикатор повреда са изгубљеним данима за 26 одсто мањи у односу на исти период 2020. године.

Након презентације, Антон Черепанов је одговарао на питања стручне јавности.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд