Одрживи градови и заједнице

Учинити градове и људска насеља инклузивним, безбедним, прилагодљивим и одрживим

Путем програма „Заједници заједно“ компанија НИС је у 2021. години подржала 29 еколошких пројеката у 12 партнерских локалних заједница широм Србије и у њихову реализацију уложила 107,5 милиона динара.

И у 2021. години компанија НИС је наставила са подршком заједници и у друштвено одговорне пројекте и подршку професионалном спорту уложила више од 315 милиона динара. Свестан значаја улагања у екологију НИС је у оквиру програма сарадње са локалним заједницама широм Србије „Заједници заједно“ средства од 107, 5 милиона динара усмерио на пројекте чији је циљ очување заштите животне средине. Програм се у 2021. години реализује у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике Републике Србије, а 29 еколошких пројеката биће реализовано у 12 партнерских општина и градова. Циљ подршке је унапређење енергетске и еколошке инфраструктуре образовних, здравствених, спортских и установа културе које су на услузи и од значаја за све грађане локалних заједница. У бројним објектима биће замењени котлови за грејање новима који користе еколошки прихватљивије енергенте, као и термоизолација, дотрајала столарија или расвета. Такође је превиђена поставка соларног осветљења и паметних клупа, садња нових аутохтоних садница лишћарског и четинарског дрвећа, као и изградња еколошког парка са израдом и поставком иновативних еколошких парковских елемената.

Подршци заједници допринели су и чланови Клуба волонтера компаније НИС. Вођени уверењем да су хуманост и емпатија највише људске вредности, волонтери су учествовали у акцијама паковања и испоруке пијаће воде „Јазак“ здравственим установама, а посебну пажњу посветили су деци, која су у фокусу друштвено одговорног пословања НИС-а. Запослени компаније први су волонтери који су у НУРДОР-овој башти у Ваљевској Каменици, посадили органско поврће и зачинско биље и тако дали свој допринос да ови дарови природе стигну до Родитељских кућа НУРДОР-а. У жељи да почетак нове школске године учине лепшим и лакшим за социјално угрожену децу и децу без родитељског старања, запослени НИС-а су почетком септембра обезбедили школску опрему и прибор за више од 600 ученика. Успешан почетак нове школске године, симболичним уручењем пакета са школским прибором, волонтери су пожелели корисницима Прихватилишта за децу Београда, Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска, затим корисницима Свратишта за децу у Београду и Свратишта за децу и младе Новог Сада, као и малишанима без родитељског старања смештеним у СОС Дечијем селу у Краљеву. Волонтери НИС-а су учествовали и у уређењу ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику окречивши фасаду школе, а подршку да се боље припреме за процес запослења и проналазак одговарајућег посла пружили су и младима из система алтернативног старања, прикључивши се програму „Youth Can!“, који заједнички реализују Центар „Јаки млади” и СОС Дечија села Србија.

У жељи да ученицима са Косова и Метохије учини празнике лепшим, као и да их мотивише да се баве спортом, компанија НИС донирала је спортску опрему и реквизите за 18 матичних основних школа са подручја 10 општина на Косову и Метохији. Пројекат је реализован у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију Владе Републике Србије, а издвојена средства у износу од готово 2 милиона динара, намењена су за опремање спортских сала и отворених игралишта основних школа које похађа више од 1500 ученика у српским енклавама у општинама Гњилане, Витина, Ново Брдо, Косовска Каменица, Липљан, Обилић, Србица, Вучитрн, Пећ-Гораждевац и Исток-Осојане.

И током 2021. године пружена је континуирана подршка здравственом систему наше земље. Обезбеђена су средства за набавку неопходног медицинског материјала и опреме бројним здравственим установама, међу којима су и Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, Институт за радиологију и онкологију Србије, Ургентни центар у Београду, док је ковид болницама донирано више од 120 хиљада литара воде „Јазак“. Поред донаторске подршке, није изостала ни помоћ хуманих чланова Клуба волонтера компаније НИС, који су и током прошле године учествовали у бројним акцијама подршке најмлађим и најосетљивијим члановима наше заједнице.

НИС је учествовао и у хуманитарној акцији куповине предмета које су донирале селекторка наше женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић и амбасадорке Института за женски спорт. Сва средства од продаје донирана су Клиничком центру Србије, Универзитетској дечјој клиници Тиршова, Институту за ментално здравље, Институту за здравствену заштиту мајке и детета и Основној школи „Антон Скала“.

НИС је и током 2021. године остао поуздан партнер својим дугогодишњим сарадницима. Тако је компанија наставила сарадњу са Кошаркашким клубом „Партизан“, у области културе подршка је пружена Београдском фестивалу игре, а такође је подржан и Фестивал науке у Београду.