Основни правци развоја НИС-а у 2021. години

Čovek u radnom odelu gleda kroz dvogled

Наша компанија наставиће са даљим развојем и улагањима у кључне пројекте и у 2021. години.

Иако су неповољни тржишни трендови и даље присутни, НИС планира улагања у висини од 20,8 милијарди динара у текућој години

Основни циљеви су обезбеђивање стабилног пословања компаније и реализација кључних пројеката у изазовним макроеномским условима, изазваним пандемијом COVID-19.

Тако ће, упркос изазовима, бити настављена улагања у најважније развојне пројекте у свим сегментима пословања.

Највише инвестиција у години пред нама планирано је у област истраживања и производње нафте и гаса, као и даљу модернизацију Рафинерије нафте у Панчеву, те развој малопродајне мреже у Србији и региону.

Такође, наша компанија наставиће са процесом дигиталне трансформације и реализацијом портфолија дигиталних пројеката који ће допринети остваривању наших стратешких планова.

Приоритет су и улагања у заштиту животне средине, као и у унапређење безбедности на раду.

Од конкретних пројеката, у првој половини 2021. године планирано је пуштање у рад Термоелектране-топлане Панчево, које наша компанија реализује у партнерству са компанијом „Gasprom energoholding“.

ВОДЕЋИ ПРОЈЕКТИ

ТЕ-ТО Панчево

Пројекат изградње електростанице за когенерацију на бази технологије парно-гасног циклуса са истовременом производњом електричне и топлотне енергије

САЗНАЈ ВИШЕ

У новој електрани ће се, по модерној и еколошкој технологији, из гаса производити топлотна и електрична енергија чиме ће бити задовољене потребе Рафинерије, док ће електрична енергија бити прослеђивана у енергетски систем наше земље.

Када је реч о истраживању и производњи, фокус ће бити на најисплативијим пројектима у Србији, али и даљем развоју концесија наше компаније у Румунији и Босни и Херцеговини, где су и током 2020. години остварени добри резултати упркос бројним ограничењима која су наметнута због епидемије корона вируса.

У Рафинерији нафте Панчево приоритет ће бити активности које ће омогућити пројекат реконструкције FCC (постројења каталитичког крекинга) и изградњу новог постројења ETBE (високооктанске компоненте бензина), који ће бити реализовани у наредним годинама.

У области промета, биће настављена улагања у развој мреже бензинских станица након што је у 2020. години отворено 14 нових и реконструисаних објеката у нашој земљи и региону. Такође, у 2021. години биће започета реконструкција складишта НИС-а.

Иако је пандемија COVID-19 наметнула потребу за одређеним уштедама, став НИС-а је јасан – штедње неће бити на рачун капиталних пројеката и модернизација компаније биће настављена упркос негативним трендовима.