NIS TETO Pančevo

ТЕ-ТО Панчево

Еколошки чиста енергија

О Пројекту

ТЕ-ТО Панчево je комбиновано гасно-парно постројење електричне снагe до 200 МW. Планирана производња електричне енергије на годишњем нивоу износи око 1.400 GWh. Пројекат изградње ТЕ-ТО Панчево заједнички су реализовали НИС а.д. Нови Сад и Гаспром енергохолдинг преко компаније Gazprom energoholding Serbia d.о.o, где НИС а.д. има учешће од 49%, а ЈАД Центренергохолдинг 51%. Вредност пројекта је око 192 милиона евра, а постројење је у комерцијални рад пуштено у октобру 2022. године.

Захваљујући пројекту ТЕ-ТО Панчево повећала се поузданост снабдевања рафинерије у Панчеву топлотном енергијом и технолошком паром, чиме се подигла и сигурност рада рафинеријских постројења. Пласирање целокупно произведене електричне енергије у енергетски систем Републике Србије утиче и на повећање поузданости снабдевања електричном енергијом Републике Србије. TE-TO Панчево је прва гасно-парна електрана у Србији која ради на природни гас, а намењена је за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије. Гас је еколошки најчистије фосилно гориво.

Делови термоелектране:

 • 01

  Главни објекат у коме су смештене гасне турбине, парни котлови-утилизатори и парне турбине, као и сва друга помоћна постројења.

 • 02

  Помоћни објекти, као што су систем за хлађење са расхладним торњевима и пумпном станицом, компресорска станица за производњу природног гаса потребног притиска, трансформаторске јединице и високонапонско постројење за дистрибуцију електричне енергије и гаса, постројења средњег и ниског напона, управна зграда, контролна сала за управљање радом опреме, хемијска лабораторија за вршење експрес анализа и др. објекти.

О оснивачима

 • „Гаспром енергохолдинг“ д.о.о.

  „Гаспром енергохолдинг“ д.о.о. је вертикално интегрисана холдинг компанија (100-процентна кћерка-фирма ОАД „Гаспром“), која управља производним компанијама Групе „Гаспром“ у области електроенергетике (контролни пакети акција ОАД „Мосенерго“, ОАД „ТГК-1“, ОАД „ОГК-2“ и ОАД „МОЕК“) по јединственим корпоративним стандардима. Производне компаније Групе поседују и управљају преко 80 електроцентрала укупног предвиђеног електричног капацитета од око 38 ГWт (топлотног – преко 70 хиљада Гцал/х). Између осталог објекти Групе обезбеђују снабдевање електро и топлотном енергијом Москве, Санкт Петербурга, као и низа других економски развијених региона Русије.

 • НИС а.д. Нови Сад

  НИС Група је један од највећих вертикално интегрисаних енергетских система у Југоисточној Европи.

  Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и природног гаса, промет широког асортимана нафтних и гасних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Седиште НИС-а и главни производни капацитети налазе се у Републици Србији: нафтна и гасна налазишта, Рафинерија нафте Панчево, складишта, као и мрежа бензинских станица.

  Осим у Србији, НИС делатност развија и у региону Балкана. Регионална експанзија одвија се у два основна правца – на пољу истраживања и производње нафте и гаса (у Румунији и Босни и Херцеговини) и кроз развој малопродајне мреже (у Бугарској, Босни и Херцеговини и Румунији)., НИС на тржишту Балкана управља мрежом од преко 400 бензинских станица у два бренда – НИС Петрол и премијум бренд ГАЗПРОМ. Поред тога, НИС је активан и на пољу трговине електричном енергијом где је, поред тржишта Србије, присутан и на тржиштима Босне и Херцеговине, Црне Горе, Румуније, Словеније и Мађарске.

Историја

2015
2015

Потписан споразум о формирању компаније „Сербскаyа Генерациyа ЛЛЦ Нови Сад“ која ће реализовати пројекат изградње ТЕ-ТО Панчево

2017
2017

Потписан уговор о изградњи ТЕ-ТО између компанија ”ТЕ-ТО Панчево” и кинеске компаније “Shanghai Electric Group”

2019
2019

Почетак радова на изградњи ТЕ-ТО Панчево

2022
2022

Пуштено у комерцијални рад

2015

Потписан споразум о формирању компаније „Сербскаyа Генерациyа ЛЛЦ Нови Сад“ која ће реализовати пројекат изградње ТЕ-ТО Панчево

2017

Потписан уговор о изградњи ТЕ-ТО између компанија ”ТЕ-ТО Панчево” и кинеске компаније “Shanghai Electric Group”

2019

Почетак радова на изградњи ТЕ-ТО Панчево

2022

Пуштено у комерцијални рад

Контакт

Милоша Обреновића 8 26000
Панчево, Србија